Capuchon

Het was vroeger zo’n onschuldig kledingstuk, de capuchon.

„Kind, doe je capuchon op”, zei je moeder als het kil en nat was.

De jaren daarna heb ik de capuchon afgezworen, hij was me te kinderachtig. Ik heb dat volgehouden, ook toen de capuchon tot de uitmonstering begon te behoren van beroemde topboksers in training. Het zijn bekende foto’s: Ali, Liston en Frazier met zo’n kap op hun kop. Daar zie je de eerste signalen van dreiging die de capuchon bleek te herbergen.

Sindsdien is het niet meer goedgekomen. Als mij nu in het schemerduister twee jongens met capuchons op naderen, doe ik een paar stappen opzij.

Inmiddels heb ik de nieuwe website www.overvallersgezocht.nl van de Amsterdamse politie bezocht. Daar kun je foto’s en videobeelden zien van onbekende overvallers in Amsterdam. Sensatiebelust als ik ben dook ik er meteen in, maar het resultaat viel bar tegen. Foto’s en signalementen zijn over het algemeen zó vaag, dat het me niets zou verbazen als ik binnenkort door de Amsterdamse politie werd aangehouden.

„Ja”, zegt de brigadier dan, „we zochten een nogal lange man met een verder normaal postuur in een zwarte jas en een spijkerbroek. U hoeft nog niet te bekennen, maar ik zal u vast op uw rechten wijzen.”

In die positie zijn er maar een paar factoren die in mijn voordeel kunnen werken. Zo heb ik voorzover ik weet nog geen „opvallend macholoopje”. Ik trof deze omschrijving aan in een van de signalementen.

Zou er een specifiek macholoopje bestaan waaraan iemand te herkennen is en hoe ziet dat er dan uit? De schouders naar achteren, de buik ingetrokken en de voeten zo ver mogelijk opzij? Vroeger, vooral als ik net een film met John Wayne had gezien, liep ik zo ook wel eens, maar ik hield het nooit lang vol.

Wat mij eerder zal vrijpleiten, is het onbetwistbare feit dat ik nooit meer een capuchon draag. Want dat is, afgaande op deze website, zonder enige twijfel het meest geliefde kledingstuk bij overvallers in Amsterdam. Je telt tegenwoordig als bandiet kennelijk niet echt mee als je niet zo’n grauwgrijze of zwarte puntkap draagt. Bivakmutsen zie je ook wel, maar dat heeft iets ouderwets en is meer geschikt voor de kleine overvaller die een 93-jarige sigarenwinkelier in Amsterdam-West de stuipen op het lijf wil jagen.

Het imitatiegedrag onder overvallers moet groot zijn. Niet alleen doen ze graag die groteske restaurant-overval na uit Pulp Fiction, de film van Tarantino, ook kleden ze zich bij voorkeur identiek.

De beelden van een overval op een McDonald’s aan de IJdoornlaan spreken voor zich. Daar zie je drie overvallers in exact dezelfde kleding: spijkerbroek, donker jack en capuchon met een sjaal voor de mond. (Een van hen was overigens zo onverstandig om bij het verlaten van de zaak zijn capuchon even af te zetten. Dat wordt nooit een Holleeder).

Dit alles brengt mij op een tere kwestie. Wij hebben het in Nederland vaak over een burkaverbod gehad, maar waarom hoor ik Wilders en Verdonk en hun vrienden nooit over een capuchonverbod? Daarmee zou de zware misdaad een dodelijke slag worden toegebracht.

Nederlandse overvallers moeten dan iets nieuws gaan verzinnen en daar zijn onze jongens niet slim genoeg voor.

    • Frits Abrahams