Alsof de Vlamingen naar ons hunkeren

Nederland en Vlaanderen zouden moeten samengaan, stellen Geert Wilders en Martin Bosma (nrc.next, 8 juli).

Ze maken enkele politieke én Hollandse denkfouten.

De Verenigde Nederlanden met de kuif van Geert Wilders Alsof de Vlamingen naar ons hunkeren Illustratie Ruben L. Oppenheimer Oppenheimer, Ruben L.

Mijn opa stemt Vlaams Belang en mijn pa haat Jacques Brel omdat die wel eens een grappig liedje schreef over Vlaamse boerinnen. Zelf ben ik een West-Vlaming die al een decennium in Zuid-Holland woont en verliefd is op een Zeeuwse.

Zowel genetisch als sociaal ben ik dus voorbestemd te sympathiseren met de suggestie van de PVV’ers Geert Wilders en Martin Bosma om Vlaanderen en Nederland samen te voegen (nrc.next, 8 juli). Toen ik hun voorstel las, sprong mijn hart op. Geen urenlange grenscontroles meer, geen gesmeek om verblijfsvergunningen, geen gehannes met franks en guldens, misschien wel een gemeenschappelijke taal!

Wacht, dat is al geregeld door die institutie waarop de PVV zo kankert: de Europese Unie. Behalve de taal dan – inderdaad een erfenis van die gemeenschappelijke geschiedenis die Wilders en Bosma even hebben samengegoogled. Maar hadden zij hun zoektermen licht gewijzigd of elders hun licht opgestoken, dan had het stuk ongeschreven kunnen blijven. Wat schort er aan de Groot-Nederlandse gedachte?

1De geschiedkundige denkfout: Vlaanderen en Nederland zijn historisch verbonden. Wilders en Bosma moeten terug naar de geuzentijd om nog iets te vinden van broederliefde tussen de Vlaamse en Nederlandse Leeuw. Meer recente gebeurtenissen zoals de Tiendaagse Veldtocht en de Eerste Wereldoorlog getuigen eerder van bloedlust dan nestwarmte.

2 De politieke denkfout: een fusie vergt slechts wat bestuurlijk doorzettingsvermogen. Stel dat hun referendum er komt en de meerderheid wil bij elkaar intrekken. Eer de feestelijke bitterballen en garnaalkroketjes op zijn, is de vraag wie het gelag betaalt. België torst zo’n 290 miljard euro aan staatsschuld mee; het zuinige Nederland moet slechts 219 miljard aflossen.

En is Brussel uitgenodigd? Want geen Vlaming gaat dit economische en culturele hart opgeven. Dus de Europese hoofdstad binnen de grenzen van Wildersland? Dan wonen er honderdduizenden Franstaligen in Vlaanderen-Nederland. Jullie vinden de Friezen al lastpakken? Wacht maar tot je francofonen om taalwetten hoort vragen. Het gedoe met koningshuizen en Vlaamse en Nederlandse premiers slaan we maar over.

3De Hollandse denkfout: Vlamingen vinden dit ook een goed idee. Nee hoor, nog geen twee procent van de Vlamingen wil een statenhuwelijk met Nederland, getuige een onderzoek van de Katholieke Universiteit van Leuven uit 1999. Zelfs in de meest schimmige internetpeilingen is er geen meerderheid voor te vinden. En mocht Vlaanderen splitsen, denkt u dat de pasgeboren republiek onder Oranjes rokken wil?

4De psychologische denkfout: Vlamingen hebben behoefte aan een grote broer. Geenszins. De Vlaamse generatie die nu het land bestuurt, heeft nooit de taaldiscriminatie meegemaakt die mijn grootvader heeft gekend. Hij heeft Franstalige dokters en superieuren moeten verdragen. Maar Vlaanderen is allang geen verarmd en onderontwikkeld gebied meer. Wilders’ verhaal over hoe Vlaamse soldaten stierven door Franse bevelen, is jaren geleden ontmaskerd als een nationalistische mythe.

5De belangrijkste denkfout: Vlamingen hebben iets met Nederlanders. Nou, nee. Toen ik eind jaren negentig naar Nederland ging, keken Belgen nog op naar wat in het noorden lag. Oké, koken, bier brouwen of beleefd praten lukte ze niet. Maar die keeskoppen maakten wel verdomd goede televisie en boeken, ze gingen ruimdenkend om met minderheden en wisten miljoenenbedrijven uit de grond te stampen.

Toentertijd spraken Nederlanders slechts in moppen over mijn vaderland. Of ik al patent had gevraagd op uitvindingen als het condoom met zweetgaatjes, het overdekte vliegveld of de helikopterschietstoel. Voor de rest wisten ze dat ten zuiden van Sluis mensen woonden die incest bedreven met een zachte ‘g’ en kinderen lokten met dioxinekippen.

Maar na tien jaar van schreeuwpolitiek, vuurwerkrampen, vallende kabinetten en politieke moorden praten de Nederlanders nog steeds te hard en drinken ze nog steeds Heineken. De rest zijn ze kwijt. De Amsterdamse romans blijven ongelezen en Hilversum bestaat niet meer.

De Grote Dietsche gedachte is zo’n uitgekauwde denkoefening geworden dat er al sinds jaar en dag een bon mot voor is ontworpen: we zijn goede buren, maar dat betekent niet dat we bij elkaar in bed moeten kruipen. Of op zijn West-Vlaams: Geert, ge kunt mijn kloten kussen. En nee, dat heeft niks met seks te maken.

Thomas Blondeau is een Vlaamse schrijver woonachtig in Leiden. Hij schreef de roman eX, over Vlaamse jongeren die het leven niet serieus kunnen nemen.

Lees het opiniestuk van Geert Wilders en Martin Bosma terug op nrc.nl/opinie

    • Thomas Blondeau