Alles draait om geld

Arts Luc Bonneux stelt dat vrouwen beter later kinderen kunnen krijgen, omdat twintigers met kinderen sneller een sociale achterstand zouden oplopen (nrc.next, 4 juli). Een dubieuze uitspraak. Vruchtbaarheidsproblemen op oudere leeftijd en complicaties voor kinderen van oudere moeders zijn volgens Bonneux ”voldoende beperkt” om het risico te nemen. Het enige dat écht erg is, zegt Bonneux, is het risico op sociale achterstand. Weinig geld dus. Volgens hem is dat zelfs nog erger dan borstkanker. Alsof je pas kinderen mag krijgen als je netjes in een witte vinexwijk woont en een tweede auto kunt betalen. Heb je ooit een kind ontmoet dat geld van zijn ouders belangrijker vindt dan gezondheid, liefde en aandacht?

Nog dubieuzer is dat Bonneux zijn uitspraak baseert op een onderzoek onder Britse vrouwen, geboren in 1958. Het is ontoelaatbaar die situatie te vergelijken met die van Nederlandse jonge moeders, geboren in de jaren `80. Het is ook ontoelaatbaar jonge twintigers als tienermoeders te beschouwen. Er bestaan genoeg twintigers die wél keuzes maken, diploma`s hebben, een huis, een goede relatie. Als jonge moeder kun je juist the best of both worlds combineren. Bonneux geeft geen goed onderbouwde redenen om dat tegen te spreken.

    • Pauline Bijster
    • Michelle Verheij
    • Moeders Amsterdam