Agent vervalste proces-verbaal voor zijn zoon

Een hoofdagent in Nijmegen heeft de integriteit van het politiekorps „duidelijk” geschonden door in 2003 een proces-verbaal van een aanrijding te laten aanpassen in het voordeel van zijn zoon. Twee andere leden van het korps hebben hieraan meegewerkt. Dat heeft de Nationale Ombudsman vastgesteld na onderzoek van een klacht door de benadeelde partij.

In dit rapport stelt de ombudsman ook dat toenmalig korpsbeheerder Guusje ter Horst, thans minister van Binnenlandse Zaken (PvdA) „niet adequaat” heeft gereageerd door te benadrukken dat er geen strafbaar feit was gepleegd, terwijl hier juist sprake was van „een ernstige misser”.

Het optreden van de hoofdagent is in 2005 ook al onderzocht door een klachtencommissie van het korps en daarbij werd geconstateerd dat het gedrag niet door de beugel kon. „Toen is een disciplinaire maatregel getroffen tegen de collega”, zegt de woordvoerder van het korps Gelderland-Zuid. Hij wil „bevestigen, noch ontkennen” dat de agent, die een belangrijke ‘verkeerstechnische’ post bekleedde, intern is overgeplaatst.

Het verzoek om schadevergoeding werd destijds afgewezen. Reden waarom de klager, een ondernemer van Turkse afkomst, zich alsnog tot de Nationale Ombudsman heeft gewend. Op grond van zijn rapport zal de eis om de schade van enkele duizenden euro’s (kosten van de advocaat, smartegeld en diverse onkosten, volgens de raadsman) opnieuw worden bekeken, zegt de woordvoerder.

De aanrijding waarvan proces-verbaal werd gemaakt, deed zich voor in 2003. Daarbij was de zoon van de hoofdagent betrokken. Hij reed achterop de stilstaande auto van de ondernemer. De zoon belde direct zijn zus en zijn vader, allebei werkzaam bij de Nijmeegse politie. De zus kwam met haar vriend die toen op de politieschool zat. Het tweetal gedroeg zich volgens het verslag intimiderend naar de ondernemer, onder meer door hem te bevelen zijn kofferbak te openen. Korte tijd later bemoeide ook de vader zich met de aanrijding. Zoals ook al bleek uit het verslag van de klachtencommissie veranderde de vader later de inhoud van het proces-verbaal in het voordeel van zijn zoon.