Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oncologie

Aderlaten kan helpen kanker te voorkomen

Aderlaten voorkomt mogelijk kanker. Dit is de onverwachte uitkomst van een experiment waarin bij ruim zeshonderd oudere mannen met aderverkalking elk halfjaar bijna een halve liter bloed werd afgenomen.

Na vierenhalf jaar hadden 38 van hen kanker ontwikkeld, tegenover 60 in een even grote controlegroep. Van de deelnemers die wél kanker hadden ontwikkeld, overleden er bovendien minder. Het gaat om alle kankers behalve huidkanker. Het onderzoek staat deze week in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute (JNCI).

Er is wel eerder geopperd dat grote hoeveelheden ijzer in het lichaam kanker bevorderen. Dat bleek bijvoorbeeld uit tellingen van het aantal kankerpatiënten onder bloeddonoren en onder ontvangers van bloedtransfusies. Hoofdonderzoeker Leo Zacharski (White River Junction VA Medical Center in de Amerikaanse staat Vermont) wijst erop dat ijzer in het lichaam kan leiden tot de vorming van schadelijke vrije radicalen, die de groei van tumoren bevorderen. Hij benadrukt dat er in de studie een duidelijke relatie te zien was tussen het ijzergehalte in het bloed en kanker. Deelnemers die zich niet aan het aderlaatschema hielden en dus hogere ijzergehaltes in hun bloed vertoonden, hadden meer kans op kanker.

Aan de studie deden ruim 1.200 mensen mee in 24 ziekenhuizen. De studie was eigenlijk bedoeld om hart- en herseninfarcten te voorkomen door het aderlaten. Dat gebeurde niet. Wel bleek, al na een half jaar, het optreden van kanker af te nemen.

Deense en Zweedse commentatoren in het JNCI noemen de studie „innovatief en goed uitgevoerd”, maar vinden de uitkomst toch „te mooi om waar te zijn”. Dat zich al na een half jaar een verschil in het vóorkomen van kanker begon af te tekenen tussen de groepen, is voor de de commentatoren reden tot scepsis. Ze vragen zich af hoe dat biologisch kan.

Onderzoeksleider Zacharski reageert: „We zien dat er iets in de ontwikkeling van kanker vertraagt, maar we weten niet wat.”

Zacharski benadrukt dat aderlaten te onpraktisch is, maar hij wil ouderen waarschuwen tegen een te hoog ijzergehalte in het bloed.