Aanval op vredesmacht in Darfur

Zo’n tweehonderd zwaar gewapende strijders te paard en in terreinwagens hebben gisteren in de West-Soedanese regio Darfur zeven militairen gedood van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie en Verenigde Naties, UNAMID. Dat heeft de vredesmacht meegedeeld.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde de aanval „in de sterkst mogelijke bewoordingen”, aldus een verklaring.

De doden zijn vijf Rwandezen, een Ghanees en een Oegandees. Er werden 22 militairen gewond, van wie zeven er ernstig aan toe zijn.

Wie de daders zijn, staat niet vast. Het feit dat een deel van de aanvallers te paard was, suggereert dat het om de etnisch Arabische Janjaweed-militie ging, bondgenoten van de Soedanese regering in de strijd tegen etnisch Afrikaanse rebellen in Darfur. Maar rebellen – die de afgelopen jaren in talrijke groepen zijn uiteengevallen – hebben zich eerder ook schuldig gemaakt aan aanvallen op militairen van wat toen nog de Afrikaanse vredesmacht was. Vorig jaar werden bij z’n aanval tien Afrikaanse militairen gedood.

De vredesmacht UNAMID volgde in januari de Afrikaanse vredesmacht op. Het was de bedoeling van de VN-Veiligheidsraad dat de nieuwe hybride vredesmacht 26.000 militairen en politiemannen zou tellen en een belangrijke bijdrage zou leveren aan pacificering van het gebied, dat ongeveer even groot is als Frankrijk.

Maar er zijn in Darfur op het ogenblik nog steeds niet veel meer dan de 9.000 Afrikaanse militairen die UNAMID heeft overgenomen van de voorgaande vredesmacht, onder andere als gevolg van gebrekkige medewerking van de Soedanese regering. Een ander groot probleem is het tekort aan gevechts- en transporthelikopters, die de internationale gemeenschap niet heeft aangeleverd.

De gisteren aangevallen patrouille was op weg terug naar haar kamp in Noord-Darfur na een onderzoek naar de moord op twee rebellen, toen zij bij het dorp Umm Hakibah in een hinderlaag belandde. De soldaten sloegen op de vlucht, maar de aanvallers, die beschikten over voertuigen met luchtdoelgeschut en antitankwapens, achtervolgden hen. De patrouille telde onder anderen 61 Rwandese militairen en tien civiele politiemannen.

Het conflict in Darfur heeft sinds in 2003 rebellen in opstand kwamen tegen het regime in Khartoum volgens de recentste, zeer ruwe schattingen van de VN 300.000 levens geëist. Meer dan twee miljoen mensen leven in ontheemdenkampen. (AP, Reuters)