‘Zoer wellicht niet naar Spelen’

Springruiter Albert Zoer is gisteravond in een ziekenhuis in Hoogeveen met succes geopereerd aan een dubbele beenbreuk die hij eerder op de dag had opgelopen toen hij tijdens een training met zijn paard in een hindernis landde. Het blijft twijfelachtig of hij volgende maand naar de Olympische Spelen kan. De springwedstrijden in Hongkong beginnen op 15 augustus.

Tijdens de operatie werd een veertig centimeter lange pin aangebracht in het bot van Zoers scheenbeen. Als het herstel voorspoedig verloopt, kan Zoer mogelijk eerder dan de zes weken die er voor staan weer in het zadel.

Toch verwacht bondscoach Rob Ehrens niet dat Zoer mee kan naar China. „Voor Albert is het waarschijnlijk niet haalbaar. We kunnen maar beter reëel zijn, hoewel ik op dit moment geen enkele optie wil uitsluiten.”

Chef de mission Charles van Commenée van de Nederlandse olympische ploeg reageerde ernstig teleurgesteld. „Dat zou ons zomaar twee gouden medailles (individueel en met de ploeg, red.) kunnen kosten”, zei hij.

De Nederlandse springequipe kende al meer tegenslagen. „Er hangt iets in de lucht dat zegt dat wij niet naar Hongkong mogen”, zei springruiter Jeroen Dubbeldam. Hij brak enkele maanden geleden een been. Dubbeldam maakt deze week zijn rentree.

Bij het CHIO in Rotterdam vorige maand raakte Okidoki, Zoers toppaard, met zijn neus klem tussen de tralies van de box. Het dier trok zijn hoofd terug, waardoor vier tanden en een stukje kaakbeen los kwamen te zitten. Okidoki kreeg een beugel en zou wel op tijd fit zijn voor de Spelen. (ANP)