Werknemers duurder: omzet Nederlandse uitzendbureaus daalt

Rotterdam. De omzet in de uitzendbranche loopt steeds verder terug. In mei en de eerste twee weken van juni daalde de omzet met 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het totaal aantal gewerkte uren daalde nog sterker, met 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat maakte de brancheorganisatie voor uitzendbureaus ABU gistermorgen bekend. De sterkste daling vond plaats binnen de medische sector, daar daalde het aantal gewerkte uren met 10 procent en de omzet met 5 procent ten opzichte van 2007. Over het eerste half jaar gemeten steeg de omzet nog - met 1 procent - terwijl in die periode het aantal gewerkte uren al daalde, met 4 procent. Stijgende omzetten bij dalende urenaantallen komen doordat uitzendbureaus hun werknemers meer zijn gaan betalen en hun personeel ook langer in dienst houden. De administratieve sector daalde de afgelopen zes maanden het sterkst in gewerkte aantal uren, met 5 procent, de omzet bleef gelijk. De industriële sector kromp in uren met 3 procent, de omzet groeide daar nog. De omzet van uitzendbureaus vlakt al gedurende een heel jaar af, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek in juni. De ontwikkeling van de omzet bevindt zich momenteel op het laagste niveau van de afgelopen drie jaar.