Werelderfgoedlijst Unesco uitgebreid met 27 plaatsen

Unesco heeft negentien culturele locaties en acht natuurgebieden op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De lijst telt nu 878 locaties in 145 landen. Een selectie.

Zwitserland

Het lijntje Thusis-Tirano van het spoorbedrijf Rhätische Bahn is slechts 120 kilometer lang, maar wie gebruik maakt van de in 1904 geopende route doet er vier uur over om van het Zwitserse Thusis naar Tirano in Italië te komen. De reis voert langs indrukwekkende passen en diepe dalen, en geldt als een van de mooiste treinroutes ter wereld. Unesco noemt het traject „exemplarisch” voor het gebruik van spoorwegen in de vroege twintigste eeuw om geïsoleerde dorpen in de Alpen bereikbaar te maken. De Rhätische Bahn-route is na de Oostenrijkse Semmeringbahn en de Indiase Darjeeling-Himalayalijn de derde spoorlijn die de werelderfgoedlijst heeft gehaald. Aanvankelijk nomineerde de Rhätische Bahn zelf slechts één deel van de lijn voor de Unesco-lijst - het traject van Albuna naar Sankt Moritz. Dit leidde tot verontwaardigde reacties van de inwoners van de Poschiavo-vallei, die aangesloten zijn op het tweede deel van de lijn. Poschiavo hoopt op grotere aantallen toeristen, nu de Unesco-titel uiteindelijk toch aan ‘zijn’ spoorlijn is toegekend.

Saoedi-Arabië

Voor het eerst is een plaats in Saoedi-Arabië in de Werelderfgoedlijst opgenomen. Het gaat om de archeologische opgravingen van Al-Hijr, ook bekend als Madain Saleh, in het noorden van het land. Al-Hijr is een overblijfsel van de beschaving der Nabateeërs, net zoals het veel bekendere Jordaanse Petra, dat al sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst staat. De 111 monumentale graftombes van Al-Hijr, waarvan 94 een gedecoreerde façade hebben, dateren uit de 1ste eeuw voor Chr. tot de 1ste eeuw na Chr. De aanwijzing komt de Saoedische autoriteiten waarschijnlijk goed uit. Zij hebben in mei besloten niet-religieus toerisme te stimuleren. Saoedi-Arabië ontvangt jaarlijks miljoenen pelgrims, maar wil nu ook anderen aantrekken. Daartoe zijn vorig jaar toeristenvisa geïntroduceerd voor burgers van 64 landen. Volgens prins Sultan bin Salman bin Abdelaziz al-Saud, hoofd van de Commissie voor toerisme en antiquiteiten, wil het land echter geen massatoerisme trekken omdat dat een verkeerde invloed op de – conservatief-religieuze – maatschappij zou kunnen hebben.

Mexico

Het Reserva de la Biósfera de la Mariposa Monarca (bioreservaat van de monarchvlinder) is sinds maandag de 29ste plaats in Mexico die op de Unesco -werelderfgoedlijst staat. In het natuurpark – dat verspreid ligt over de centrale deelstaten México en Michoacán – verzamelen zich elke winter circa twintig miljoen van deze zwart-oranje vlinders. In de bossen van de Mexicaanse spar ( in de inheemse taal Nahuatl oyametl , en in het Latijn abies religiosa genoemd) planten de beestjes zich voort en na het houden van hun winterslaap maken ze de terugtocht van vijfduizend kilometer noordwaarts, om daar rond de grote meren aan de Amerikaans-Canadese grens de zomer door te brengen. In het reservaat met een totale oppervlakte van ruim 56 duizend hectare wonen enkele kleine boerengemeenschappen die de bomen kappen voor hun houtvoorziening. Daardoor verdwijnt jaarlijks circa honderd hectare bos. Unesco hoopt met de plaatsing van het park op haar lijst het bewustzijn over het unieke bos te vergroten. Mexico moet zelf gaan toezien op het respecteren van het werelderfgoed.

Cambodja

De Cambodjaanse regering heeft sinds 2001 gepoogd de elfde-eeuwse hindoetempel Preah Vihear op de Werelderfgoedlijst te krijgen, maar de voordracht werd tot dit jaar steeds geblokkeerd door Thailand. In 1962 oordeelde het Internationale Gerechtshof dat de tempel, die in stijl overeenkomt met Ankor Wat, op Cambodjaans grondgebied ligt, maar Thailand kan dat besluit moeilijk accepteren. Bangkok vreesde dat het grensgebied waarvan de status nog betwist wordt tot het tempelcomplex gerekend zou worden. In mei gaf de Thaise premier Samak toch toe aan Cambodja, om het conflict niet te laten escaleren, maar gisteren besloot het Constitutionele Hof dat Samak het parlement onrechtmatig heeft gepasseerd. Oppositiepartij PAD, die onlangs in demonstraties het aftreden van de regering eiste, verdenkt Samak ervan grondgebied te hebben weggegeven in ruil voor handelscontracten voor oud-premier Thaksin.

Een overzicht van het nieuwe Werelderfgoed is te zien via nrc.nl/buitenland