Weinig woorden, wel rijden

Denis Mentsjov reed na een mindere Tourstart wel een uitstekende tijdrit.

De ploegleiding van Rabo is tevreden en heeft opnieuw vertrouwen in de kopman.

Stefan Schumacher snelt in 35 minuten en 44 seconden naar de zege in de eerste tijdrit van deze Tour. Hij verrast alle favorieten en neemt de leiding in het algemeen klassement. Foto AFP German Stefan Schumacher (Gerolsteiner/Ger) competes around Cholet, on July 8 2008, in the 29-km individual time-trial and fourth stage of the 2008 Tour de France cycling race. Running from Saturday July 5th to Sunday July 27th 2008, the 95th Tour de France will be made up of 21 stages and will cover a total distance of 3,500.Schumacher clocked in 35mn44sec. AFP PHOTO PASCAL PAVANI AFP

„Als de benen goed zijn, weet je wat je hebt.” Denis Mentsjov, de Russische kopman van de Raboploeg, zegt zelden een woord te veel. Maar met één zin vol zelfvertrouwen gaf hij gisterochtend al voor de individuele tijdrit over 29,5 kilometer aan dat hij geen moment meer dacht aan de dag ervoor, toen hij 38 tellen had verloren op zijn concurrenten. Vervolgens liet hij zijn goede benen spreken: zesde, 34 seconden achter winnaar Stefan Schumacher maar vóór de meeste favorieten voor de eindzege. „Een goede tijdrit”, concludeerde hij na afloop in de Rabobus. „Ik ben zeer tevreden, had van start tot finish een goed gevoel.”

Ook bij zijn Nederlandse ploeg was de tevredenheid groot. „Dit was de eerste afspraak voor de klassementrenners”, zei ploegleider Erik Breukink. „Denis laat nu zien dat het wel goed zit.” Ten opzichte van de andere Tourfavorieten verloor Mentsjov alleen een paar seconden op de Australiër Cadel Evans, meer tijdritspecialist dan hij, op wie hij nu 51 tellen achterstaat. Daar stond aanzienlijke winst tegenover op Alejandro Valverde (1 minuut), Carlos Sastre (1.09) en Frank Schleck (1.40). In het klassement nadert de tweevoudig winnaar van de Vuelta de top-10, en wipte hij na het verlies van een dag eerder over zijn meeste concurrenten heen. Mentsjov staat nu elfde in het klassement, op 1.12 van Schumacher, en heeft minder dan een minuut achterstand op medefavorieten als Cadel Evans en George Hincapie.

Belangrijker dan de winst was dat de 30-jarige Rus zich, net als in de Ronde van Spanje van vorig jaar, bewees als leider van zijn team. Rabo, de duurste ploeg van het peloton met het langst lopende sponsorcontract (tot en met 2012) bovendien, zette nooit eerder in de Tour alle kaarten zo nadrukkelijk op één renner zoals nu met Mentsjov. Vorig jaar liet de aangewezen kopman zich nog de kaas van het brood eten door de Deense schaduwkopman Michael Rasmussen, die na de eerste bergrit de leidersrol overnam. Met het gevolg dat Rasmussen in het geel uit de Tour moest verdwijnen.

Maandagavond had de nummer zes van de Tour van 2006 na zijn onoplettendheid in de derde rit naar Nantes het woord genomen. „Ik was zelf niet attent genoeg”, had hij toegegeven. Om er ook een boodschap voor de anderen aan toe te voegen. „We moeten wat meer geconcentreerd zijn, meer bij elkaar blijven in zulke situaties.” Hij kon wijzen op de Schot David Millar, die net als Mentsjov de slag miste maar met hulp van zijn oplettende en ijzersterke ploeggenoot Martijn Maaskant (ex-Rabo) nog net terugkeerde in het voorste peloton.

Al te veel ophef moest er nu ook weer niet van het secondenverlies worden gemaakt, zei hij gisteren voorafgaand aan de tijdrit. „Dat is nou eenmaal wielrennen. Ik verlies de eerste Tourdagen altijd wat tijd, soms al 30 of 40 seconden in een proloog. Het is een beetje jammer, maar vandaag denk ik er niet meer aan.” Alles draait om „good legs” en „good mind”, legde de 63 kilo lichte allrounder uit. En hij had vandaag beide, dus was zijn vertrouwen groot. Zijn ogen glinsterden erbij, zijn warming-up straalde in alles kracht uit. „Ik zag al voor de rit dat hij een beetje agressie in zich had”, zei ploegleider Breukink.

De voormalige specialist (drie keer winnaar van de tijdrit in de Tour) reed samen met collega-ploegleider Erik Dekker achter zijn ontketende kopman aan. „Hij had continu power op de pedalen, nam geen moment rust en kon in de afdaling de grote versnelling draaien. Een heel constante tijdrit, het maximum wat hij heeft.” Ook Dekker wist al langer dat Mentsjov fysiek in orde was. „In de eerste etappe moest hij op de slotklim van achteruit terugkomen. Hij eindigde als 26ste, reed de laatste kilometer sneller dan ritwinnaar Valverde. Vaak heb ik bij hem het idee: rijd nu eens een tandje kleiner. Maar vandaag niet. Hij reed hele goede bochten. Ik dacht soms: wat doet hij nu?”

Mentsjov, niet echt bekend om zijn stuurmanskunst, lachte. „Ik was een beetje boos, ja, nam iets meer risico’s. Deze tijdrit was vergelijkbaar met mijn beste tijdritten in de Vuelta, vorig jaar en drie jaar geleden. Ik eindig hier een seconde achter Fabian Cancellara, een grote specialist. Dat verrast me wel een beetje.”

Maar bij alle opluchting en tevredenheid was de Rus zelf de eerste om het belang van zijn goede tijdrit te relativeren. „De verschillen die in de derde etappe en vandaag zijn gemaakt, zullen uiteindelijk in het niet vallen bij de verschillen die je in de laatste week gaat zien.”

    • Maarten Scholten