Vlechtwerk van viool en sax

cd jazz Oxymore Quintet :Oxymore Quintet ****-

cd jazz

Oxymore Quintet: Oxymore Quintet ****

Violist Oene van Geel en bassist Mark Haanstra zijn belangrijke schakels in de levendige, jonge Amsterdamse impro-scene, waar musici open staan voor zowel klassieke als wereldmuziekvormen. De liefde voor Indiase ritmiek is groot bij Van Geel en Haanstra. In Oxymore gaat het er steviger aan toe dan in hun andere bandjes. Zo voelt de viool zich heel goed naast een saxofoon, al lijken die instrumenten moeilijk te mengen. Met de mooie bezetting van saxofonist Guillaume Orti, pianist Harmen Fraanje en drummer Chander Sardjoe worden de grenzen van fusion en jazzrock verkend, met opvallende, abstracte grooves en wisselende drumpatronen. De musici lijken door elastiek vlechtwerk met elkaar in verbinding te staan. Zoals in het wervelende Mike’s dance en het gedragen Bo3eog. Het slot brengt een versie van Radioheads Optimistic. Die song past door zijn veranderende sfeer, aanhoudende groove en kermende viool prima in het geheel.

Oxymore Quintet speelt vrijdag op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.

    • Amanda Kuyper