Thuiszorg krijgt extra geld van Bussemaker

Het kabinet trekt dit jaar 105 miljoen euro extra uit voor de thuiszorg. Hiermee wil staatssecretaris Bussemaker (Volkshuisvesting, PvdA) bestaande en toekomstige knelpunten oplossen, schrijft ze in een brief die ze gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bussemaker reageert op de beslissing van thuiszorgorganisatie Meavita vanaf maandag geen nieuwe klanten meer te helpen. Meavita stelt dat ze te weinig geld uit de AWBZ-pot krijgt om de toegenomen vraag te betalen.

Bussemaker schrijft met het extra geld te willen „voorkomen dat onrust gaat ontstaan bij burgers”. De staatssecretaris haalt 25 miljoen euro uit een reservepot voor ‘knelpunten in de AWBZ’. De andere 80 miljoen euro stelt ze ter beschikking, omdat ze verwacht dat een aantal thuiszorginstanties dit jaar geld overhoudt. Tot nu toe vloeide dat geld terug naar de algemene AWBZ-pot.

Zowel de 80 als 25 miljoen euro zijn direct beschikbaar. Directeur Aad Koster van Actiz, de branchevereniging van thuiszorginstellingen, is „deels tevreden” met het besluit van Bussemaker. Actiz wil liever naar een systeem van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Nadat een onafhankelijke instantie bepaalt hoeveel zorg iemand nodig heeft, kan de klant in dat geval met het budget wat daarbij hoort naar een thuiszorginstelling. Daardoor kunnen nooit meer tekorten ontstaan bij thuiszorginstanties, meent Koster.

    • Frits Baltesen