Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Getest: Apple iPhone 3G in Nederland

NRC testte de Nederlandse iPhone 3G, die vanaf vrijdag door T-mobile geleverd wordt. Twee weken lang in het diepste geheim werken met Apple’s smartphone, die wordt vergeleken met twee actuele ‘iPhone-killers’: de HTC Touch 3D Diamond en de Samsung F480 Touchwiz. Is de übergadget zijn geld echt waard, hoe goed is het netwerk en hoe

iphone_nrc.jpgNRC testte de Nederlandse iPhone 3G, die vanaf vrijdag door T-mobile geleverd wordt. Twee weken lang in het diepste geheim werken met Apple’s smartphone, die wordt vergeleken met twee actuele ‘iPhone-killers’: de HTC Touch 3D Diamond en de Samsung F480 Touchwiz. Is de übergadget zijn geld echt waard, hoe goed is het netwerk en hoe bevalt de nieuwe iPhone 2.0 software?

Een geheime locatie in de buurt van het Vondelpark, twee weken geleden. In een goed verstopt hotelletje deelt een Apple-delegatie test-iPhones uit. „Geheimhouding verplicht, want dit doen we anders nooit”, wordt er gefluisterd. Apple houdt journalisten normaliter buiten de deur totdat producten in de winkel liggen. Nu luidt de boodschap: „Je bent een van de eerste mensen ter wereld die een iPhone 3G gaat vasthouden.” De heilige graal is er niets bij.

Het mysterie van de nieuwe iPhone is echter minder groot dan vorig jaar, toen het eerste model indruk maakte met z’n aanraakbesturing en simpele menu’s. (Lees hier de recensie van Freek Staps, vorig jaar in New York).

iphone_htc_touch_samsung.jpgGsm’s met een touch-screen zijn inmiddels redelijk standaard.  Tegelijk met de iPhone 3G zijn bijvoorbeeld de  Samsung Touchwiz F480 en de HTC Touch  Diamond 3D te koop. Die werken net als de iPhone. Of beter gezegd:  bijna net als de iPhone. Want de HTC is traag in het herkennen van bewegingen en de Samsung is geen echte smartphone - ook niet zo accuraat als de multitouch interface van Apple.

Uiterlijk

iphone_3g_black_white.jpgJe moet twee keer kijken om de nieuwe iPhone van de oude te onderscheiden. Het hoofdmenu en de knoppen zijn vrijwel identiek. Alleen de achterkant is anders: die is gemaakt van kunststof, iets afgerond op de hoeken en in zwart of wit verkrijgbaar. Het testtoestel (een zwart exemplaar met 16 GB flashgeheugen)  ligt prettig in de hand en bevat twee  aparte knoppen die elke telefoon zou moeten hebben: op slot zetten en vergrendelen. Het scherm op de voorkant is na twee weken intensief gebruik nog krasvrij, maar het is natuurlijk snel bezaaid onder de vingerafdrukken.

Het nieuwe model heeft nu een acceptabele gesprekskwaliteit - dat was bij de vorige iPhone anders - en maakt gebruik van T-Mobile’s 3G netwerk om snel mobiel te internetten. Het netwerk  blijkt tijdens de testweken redelijk betrouwbaar, maar hapert regelmatig bij hoge snelheden (in de trein en auto bijvoorbeeld). Ben je dan aan het surfen, dan wordt de browser meteen afgesloten. Een wifi-verbinding maken gaat probleemloos en je kunt ook gebruik maken van T-mobile’s hotspots.

GPS
iphone_google_maps.jpgDe iPhone heeft een gps-antenne, die verscholen zit achter het ringetje van de camera. Met deze ingebouwde gps kun je navigeren, maar er is geen goede navigatiesoftware meegeleverd – alleen Google Maps [niet Google Earth, zoals in de video gezegd wordt]. Wellicht komt TomTom straks met een iPhone-versie. Het schijnt overigens dat Apple verbiedt dat andere bedrijven navigatieapplicaties ontwikkelen voor de telefoon.

iphone_app_store.jpgDe  App Store, waar je straks software en spelletjes van derden voor de iPhone kunt kopen, werkte nog niet tijdens de testperiode.

Met  de iPhone 2.0 software is het mogelijk om applicaties van derden te installeren op je telefoon. Apple is niet de enige die het serieus voor heeft met voor mobiele software o popen platforms:  Nokia kocht Symbian op en maakt het open source, Google Android komt eind dit jaar met een hoop externe applicaties.
De App Store bevat enkele gratis applicaties. Denk aan MySpace, Typepad, nieuwsvoorzieningen van AP en Bloomberg, maar ook radiostations en de Nederlandse buienradar kun je er gratis downloaden en meteen installeren. Overige applicaties kosten meestal rond de tien euro.
Een van de gratis programma’s Remote, waarmee je je ihHone als afstandsbediening van de iTunes bibliotheek op de computer of de Apple TV kunt gebruiken. Overigens was het al mogelijk om iTunes te bedienen met  mobiele telefoons, via Bluetooth.
Voor het gebruik van de App Store is een account bij iTunes nodig, zodat je te betalen programma’s ook meteen afrekent. Apple houdt dertig procent van de aanschafwaarde van de ontwikkelaars. Een Amerikaanse woordvoerder benadrukte desgevraagd  dat Apple daar geen winst op maakt: het kost het bedrijf geld om de App Store als service te draaien, aldus Apple.

Exchange

Dankzij ondersteuning voor VPN-netwerken en Microsoft Exchange kun je met de iPhone ook bij de mail van de zaak. Daarvoor is wel de hulp nodig van je systeembeheerder, want  tijdens de test blijkt die verbinding niet zo makkelijk te leggen. De Cisco-client vraagt om wachtwoorden en parameters die meestal niet voor gewone gebruikers beschikbaar zijn. Overigens: de iPhone heeft standaard geen pincode waarmee je je toestel beveiligt. Die moet je activeren door bij het menu Instellingen een ‘Codeslot’ aan te maken. Wel handig: je kunt zelf bepalen wanneer het slot moet werken, bijvoorbeeld meteen, na 1 minuut of pas na een uur. Dat zijn gebruiksvriendelijke details die je niet op elke telefoon aantreft. Ook is de iPhone apparaat op afstand in één keer te wissen, mocht er een dief mee aan de haal gaan.

Eenvoud
Verder blinkt de iPhone 3G, net als zijn voorganger, uit in eenvoud. Iedereen die er voor het eerst op werkt kan binnen vijf minuten internetten, mailen, foto’s maken en YouTube-filmpjes  of de weersverwachting bekijken. Bij andere  telefoons moet je daarvoor meestal  eerst op cursus. Omdat vrijwel alle taken te vinden zijn in het hoofdmenu, hoef je niet eindeloos te zoeken in submenu’s zoals dat bij andere telefoons vaak wel het geval is. Reken ook op een behoorlijke sms-rekening, want door de aanlokkelijke presentatiewijze (als chat) ben je veel eerder geneigd om terug te sms’en.
De HTC Touch Diamond 3D komt overigens een aardig eind in de richting wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Ook deze telefoon heeft immers een homemenu dat je met de vingers snel  kunt bedienen. Maar  de iPhone verslaat de HTC met mail en internet: dat ziet er op de iPhone net zo uit als op een echte pc. Bovendien is de bediening van de iPhone een stuk nauwkeuriger en ‘snappy-er’ dan bij de concurrenten, om over de schermkwaliteit maar niet te spreken.
In de reacties (zie onder) merkt een gebruiker op dat het niet mogelijk is om teksten te selecteren en kopiëren; dat is inderdaad een gemis op de nieuwe iPhone. Ook ontbreekt de mogelijkheid tot het doorzoeken van mailberichten, een functie die bijvoorbeeld wel in de meeste Gmail-software voor mobieltjes zit.

Stroomverbruik
iphone_batterij.jpgDie presentatiewijze (flash-elementen op websites, html in mailberichten)  op een relatief groot scherm kost wel veel stroom. Tijdens de test bleek zelfs eenmaal daags opladen aan de krappe kant. Officieel kan de iPhone 5 uur video kijken, 5 uur internetten via 3G (6 uur via wifi), 24 uur muziek luisteren en naar het schijnt 300 uur standby staan. Maar aangezien het apparaat uitnodigt om te internetten en je mail te checken en wifi en gps echte stroomvreters, moet je de usb-kabel continu bij de hand houden. De accu vervangen kan niet: die is niet verwisselbaar.

Lang niet alle bestaande iPod-accessoires kunnen overweg met de iPhone. Tijdens de test weigerde een autolader dienst, zelfs de officiële Apple-videodock voor een iPod Classic werkte niet. De iPhone 3G biedt bij zo’n niet ondersteunde accessoire aan om in vliegtuigmodus te gaan, “om audiostoringen te voorkomen”.

De iPhone is verder een uitstekende iPod – met name voor video – maar een beroerde camera, vooral bij weinig licht. De beeldchip van 2 megapixel is een aanfluiting in verhouding met de concurrentie (5 megapixel) en filmpjes maken zit er ook al niet in. Ook het protocol voor bluetooth stereo audio wordt niet ondersteund. Je kunt er dus geen draadloze speakerset of koptelefoons op aansluiten (wel een mono bluetooth headset die je voor gesprekken gebruikt). Een normale koptelefoon met mini-jack werkt wel prima. Andere zaken die Apple achterwege liet: een fm-radio, een videoconferencing cameraatje op de voorkant en de mogelijkheid het toestel als een modem voor je laptop te gebruiken. Daar zijn wel workarounds voor, maar dat staat T-Mobile weer niet toe.

nokia_n95_8gb.jpgDe Apple-vertegenwoordiger uit de Verenigde Staten gaf tijdens een toelichting op het testmodel aan dat zijn ontwikkelaars de Nokia N95 als een soort standaard voor de draagbare computer voor ogen hadden. Weliswaar biedt de iPhone meer bedieningsgemak dan deze Finse smartphone, maar veel ‘gewone’ functies die wel op de N95 zitten, ontbreken nog op de iPhone 3G. Op een Nokia smartphone met aanraakbesturing moeten we nog even wachten, maar die komt er wel aan.

Prijs en simlock
T-Mobile levert de iPhone met een abonnement vanaf drie tientjes per maand. Het toestel kost dan nog tachtig euro (8 GB versie). Wie liever bij zijn eigen provider blijft kan een simlockvrije iPhone 3G kopen in België, waar het toestel zonder slot te koop is. Daar betaal je 525 euro voor de 8 GB versie en 615 euro voor een iPhone met 16 GB opslagcapaciteit.
Vergeet niet dat veel van de extra functionaliteit straks ook beschikbaar is op de oude iPhone - mits dat een  versie is die je kunt updaten naar een nieuwe softwareversie. Ook de iPod Touch kan de 2.0-software draaien, en via wifi alle extra applicaties en functies binnenhalen.

Synchronisatie: Mobile Me
mobile_me.jpgApple introduceert tegelijk met de iPhone 3G een nieuwe online dienst, Mobile Me, waarmee je in principe mail en agenda afspraken kunt synchroniseren tussen de thuiscomputer (ook Outlook op Windows), mobiele apparaten en de Exchangeserver op je werk. Mobile Me kost echter 100 euro per jaar, voor 20 GB online opslagruimte. Tijdens de test was deze functionaliteit nog niet beschikbaar: later meer dus.
Klik hier voor de specificaties van de iPhone 3G.

iPhone-killers
Om de aanraakbesturing van de iPhone te vergelijken met dat wat de concurrenten hebben gemaakt, hier een korte review van twee actuele toestellen met touchscreen: de HTC Touch 3D Diamond en de Samsung Touchwiz F480.

HTC Touch 3D Diamond

Afbeelding_1.jpgMeteen nadat de eerste iPhone was aangekondigd ontwikkelden andere fabrikanten hun iPhone-killers. Neem de HTC Touch Diamond 3D (550 euro, ook al verkrijgbaar voor rond de 390 euro): een gelikt toestel dat werkt op een Windows Mobile 6.1 besturingssysteem.  HTC ontwierp een geheel eigen driedimensionale menu als een  ‘schil’ om Windows.
De Touch Diamond 3D herkent bewegingen maar is niet erg snel. Regelmatig moet je wachten tot de interface begrepen heeft dat je vinger al weer een eindje verder is. Na het updaten van de software wordt het iets beter, maar nog steeds moet je voorzichtiger bewegen dan je eigenlijk zou willen.

Bij de eerste keer dat je het toestel gebruikt moet je ruim een kwartier wachten voordat alle software zich geïnstalleerd heeft. Daarna is het nog steeds geen vlotte starter.
Het 3D-effect van TouchFlo 3D ziet er prachtig uit maar voegt weinig toe - afgezien van een ruitenwisser die je scherm bij het actuele weerbericht droogveegt is (werkt alleen als er regen voorspeld is). Het toestel heeft wel een goede browser (Opera) en je kunt er YouTube-filmpjes op bekijken op een gebruiksvriendelijke manier. De 5 megapixel camera is uitstekend en de stylus (pennetje) zit zo goed verstopt dat hij pas na een week testen ontdekt wordt.
Vaak blijken de letters van de HTC te klein om met je vingers in te drukken. Dat geldt met name voor de programma’s die nog in de oorspronkelijk Windows Mobile vormgeving zijn uitgevoerd. Over vingers gesproken: de hoekige achterkant van de Diamond (het ‘diamant-effect’) is nogal gevoelig voor vingerafdrukken.
Hilarisch is het spelletje met een knikker, dat je bedient door het toestel schuin te houden. De bewegingssensoren – ook te vinden in de iPhone – besturen de game op realistische wijze.
Klik hier voor meer specificaties van de HTC Touch 3D Diamond.

Samsung Touchwiz F480

samsung_touchwiz_f480.jpgOok de Samsung TouchWiz F480 (350 euro)  laat zich via een touch-screen besturen. Als je een virtueel knopje aanraakt, voel je een trilling in het toestel.
De Touchwiz is een stuk handzamer dan de twee concurrenten. De camera, met flitslicht, is erg goed en de bediening van het toestel is eenvoudig. Scrollen werkt echter net wat minder prettig dan bij de iPhone. Daarentegen zijn de letters van de interface groot genoeg om met je vingers te bedienen. Dat is bij de HTC Touch Diamond niet het geval.

De Touchwiz start prettig snel op, maar is meer een luxe gsm dan een draagbare computer. De browser valt tegen en het bureaublad, waarop je widgets kunt plaatsen (zoals een klok of een mp3-speler) biedt weinig toegevoegde waarde. Omdat Samsung voor een eigen besturingssysteem koos, is er beduidend minder software voor de Touchwiz beschikbaar dan voor de HTC of de iPhone. Misschien was dit een betere concurrent geweest: de Samsung Omnia SGH i900.
Klik hier voor alle specificaties van de Touchwiz F480

Tenslotte: lees hier wat enkele Amerikaanse journalisten van de nieuwe iPhone 3G vonden: