Televisie Voorkeur

In de serie Legends is een portret van de Engelse schrijver, komiek en acteur Marty Feldman (1934-1982) te zien. Hij dankte een deel van zijn bekendheid aan zijn uitpuilende ogen, het gevolg van een schildklierafwijking. Met commentaar van bekenden en vrienden, onder wie John Cleese en sir David Frost. BBC 2, 0.20-1.20u. 1980 Portrait of English actor and film producer Marty Feldman (July 8, 1934 - December 2, 1982). (AP Photo) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Zes ministers lopen in de zomer een dag stage bij EénVandaag. Ze bepalen een eigen onderwerp dat ze zelf draaien en monteren. Minister van Landbouw Gerda Verburg bijt het spits af. Zij onderzoekt of biobrandstof een belangrijke oorzaak is van de huidige voedselcrisis. Om deze brandstof te maken wordt vaak soja en maïs gebruikt, producten die ook als voedsel kunnen dienen. En gaat de aanleg van palmolie- en sojavelden niet te veel ten koste van de regenwouden? Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Komende donderdag gaat de grootste geldprijs in de Nederlandse loterijgeschiedenis vallen. Nederlanders kopen massaal staatsloten om kans te maken op de jackpot van 25 miljoen euro. Hij valt gegarandeerd. In een reportage wordt getoond wat de gevolgen zijn van het winnen van een enorm geldbedrag. Met bijdragen van oud-winnaars, financieel begeleiders en psychologische begeleiders. Verder een Engels verslag, met verborgen camera, over de stembusfraude in Zimbabwe. Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, geeft commentaar. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Het energielabel dat is verplicht bij bijvoorbeeld appartementen van ouder dan tien jaar, blijkt de nodige gebreken te vertonen en is voor potentiële huizenkopers daarom geen betrouwbare bron. Ned. 2, 22.45-23.20u.

documentaire

Deutschland, deine Künstler: Cornelia Funke. Portret van de jeugdboekenauteur en illustrator, die ongeveer veertig boeken op haar naam heeft staan, waaronder Herr Der Diebe (De dievenbende van Scipio), in Nederland bekroond met een zilveren Griffel. ARD, 23.30-0.15u.

Informatief

Klootwijk aan zee: Sardine. In een nieuwe serie van het reisprogramma over vis trekt Wouter Klootwijk een blik sardines open en vraagt zich opeens af waarom alle visjes even groot zijn en waar de koppen bleven en de staart. In Marokko vangt hij sardines op een kottertje met een bemanning van dertig koppen en eentje in een piepklein bootje in zee wiens taak het is om niet te verdrinken. Met visbioloog Niels Daan zwerft hij over de vismarkt van Agadir, redt een katje van de hongerdood en ontdekt een nieuwe Marokkaanse frisdrank met een oer-Nederlandse naam. Ned.2, 20.50-21.25u.

Tribal wives. Serie over zes ‘westerse’ vrouwen die ieder een maand bij verschillende stammen gaan wonen om eens anders aan te kijken tegen de spanningen van het westerse leven: carrière, huishouden en familie. De 36-jarige Yvonne Power neemt bij de Himba, een nomadische stam in Namibië, afstand van haar 9 tot 5-routine. BBC 2, 22.00-23.00u.

Café de liefde. Zoektocht naar verhalen over de liefde. De mooie Argentijnse Mercedes weet precies wat ze zoekt in een man. Toch lukt het haar niet de ware liefde te vinden. Evenals blogster Brenda die gaat speeddaten. En ook de Marokkaanse Hiba en haar zussen zijn na een gestrand huwelijk weer zoekende. Internetdaten leek lang de oplossing, maar is volgens gescheiden Loes een heilloze weg. Deskundigen zijn het in elk geval over één ding eens: als je gaat internetdaten wacht dan vooral niet te lang met het maken van een afspraak in ‘real life’. Ned.2, 22.50-23.40u.

VPRO's Import: Dixième chambre. Documentaire over de rechtszittingen van het tiende Chambre Correctionelle in Parijs. Regie: Raymond Depardon. Ned.2, 23.30-0.40u.

Andermans veren. Fragmenten uit de wereld van cabaret, theater en televisie over het thema ‘winkelen’. Gast Gerard Cox. Ned.2, 21.25-22.00u.

Room 101. De Britse satiricus Marcus Brigstocke probeert presentator Paul Merton en het studiopubliek ervan te overtuigen dat het nodig is gepersonaliseerde kentekenplaten, illusionist David Blaine en zijn eigen eeuwigdurende eetlust ‘door te trekken’. BBC 2, 23.00-23.30u.

Sport

Tourjournaal. Dagelijks nieuws uit de Tour de France. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France met als gasten zijn langeafstandrijder Guus Moonen en EO-presentator en wielerliefhebber Tijs van den Brink. Ned.1, 23.05-23.55u.

Tour 2008. Praatprogramma over ‘la grande boucle’ met als gasten Johan Museeuw, die als wielrenner de bijnaam De Leeuw van Vlaanderen kreeg en Fixkes-zanger Sam Valkenborgh. Presentatie Karl Vannieuwkerke. Eén, 21.40-22.35u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van vijfde etappe. Morgen, Ned.1, 14.30-17.35u.