Springruiter Albert Zoer breekt been bij val

Springruiter Albert Zoer heeft gisteren tijdens een training zijn scheen- en kuitbeen gebroken. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Hoogeveen. Over de periode die de Drent nodig heeft om te herstellen, is nog niets bekendgemaakt. Duidelijk is dat zijn deelname aan de Olympische Spelen, die over vier weken beginnen, twijfelachtig is.

Zoer won afgelopen zondag nog de Grote Prijs van Aken, een van de belangrijkste wedstrijden in de springsport. Dat deed hij met zijn tweede paard, Sam. Met nummer één, Okidoki, gold hij bij de Spelen in augustus als medaillekandidaat. Zoer maakte deel uit van de nationale equipe die in 2006 wereldkampioen werd en in 2007 de Europese titel veroverde. Behalve Aken won hij onlangs ook de Grote Prijs van Rotterdam.

„Hier word ik stil van”, zei bondscoach Rob Ehrens in een eerste reactie. „Echt ongelooflijk. Het lijkt me niet reëel nog in Alberts deelname aan de Spelen te geloven. Dit is een grote tegenslag. Maar we gaan door.”

Eerder dit jaar brak Jeroen Dubbeldam zijn been. Ehrens: „Hij heeft maanden nodig gehad voor het herstel. De breuk van Albert lijkt zelfs nog wat zwaarder. Het is echt niet mogelijk dat hij over een maand weer op het paard zit.” Dubbeldam maakt deze week in Geesteren zijn rentree. De olympisch kampioen van Sydney (2000) kan mogelijk wel naar Hongkong, waar China de olympische hippische disciplines afwerkt.

Uitgerekend Dubbeldam bracht Ehrens gisterochtend op de hoogte van het laatste nieuws. De bondscoach: „Hij zei: ‘Kennelijk is er iets dat niet wil dat wij naar Hongkong gaan.’ Ik kon dat meevoelen. Even later had ik Albert aan de lijn. Uiteraard was hij aangeslagen.”

Desondanks werkt Ehrens, die met zijn equipe in 2006 het WK won en in 2007 de Europese titelstrijd, verder aan zijn olympische campagne. „Hoe treurig dit ook is, we gaan verder. Gelukkig hebben we nog meer goede combinaties. Maar laat het alsjeblieft zo zijn dat ons verdere tegenslag bespaard blijft.” (ANP)