Siemens schrapt 17.000 banen

Van de bijna 17.000 banen die Siemens wereldwijd schrapt, verdwijnen er 5.250 in Duitsland. Het industrieel conglomeraat wil vooral banen in de administratie en het management schrappen, maakte het bedrijf gisteren bekend.

Vorige maand was al uitgelekt dat bij Siemens duizenden banen zouden verdwijnen. „Tegen de achtergrond van een vertragende economie moeten we efficiënter worden”, zei topman Peter Löscher gisteren in een toelichting op de grote personeelsreductie. Wereldwijd telt Siemens 435.000 werknemers, van wie 130.000 in Duitsland.

De plannen zijn onderdeel van de grootscheepse reorganisatie die de nieuwe bestuursvoorzitter Löscher vorig jaar heeft ingezet. Bij zijn aantreden kondigde hij aan tot en met 2010 ongeveer 1,2 miljard euro te willen besparen.

Siemens is de afgelopen twee jaar regelmatig negatief in het nieuws geweest met een grote corruptieaffaire. Op gezag van hoge Siemens-functionarissen werden zaken in het buitenland met smeergeld afgewikkeld. Opdrachten werden binnengehaald met geld uit een speciale zwarte kas. Siemens bleek voor minstens 1,3 miljard euro aan ‘dubieuze betalingen’ te hebben verricht. De Oostenrijker Löscher moest afrekenen met een verleden van corruptie en uitdijende bureaucratie. Hij kreeg van de commissarissen de opdracht Siemens door te lichten en waar nodig te reorganiseren.

Het concern schrapt 6.350 banen bij zijn industriële divisie, circa 4.000 bij de energietak en 2.800 arbeidsplaatsen bij het onderdeel voor gezondheidszorg. Het is niet bekend of in Nederland, waar 3.000 mensen bij Siemens werken, banen verdwijnen.