‘Schurkenwet’ verdeelt Italië

Naar schatting 20.000 Italianen hebben gisteren in Rome gedemonstreerd tegen wat zij de „schurkenwetten” van de regering-Berlusconi noemen.

De demonstratie werd geleid door voormalig officier van justitie Antonio di Pietro, die tegenwoordig een kleine oppositiepartij leidt. Opvallende afwezige was de leider van de grootste oppositiepartij, Walter Veltroni.

De oppositie is te verdeeld om honderdduizenden mensen te kunnen mobiliseren. Dat lukte zes jaar geleden nog wel, toen Berlusconi ook op hem toegesneden wetten introduceerde.

Het protest richtte zich nu tegen een wetsvoorstel dat 100.000 processen voor een jaar zal stilleggen, waaronder een rechtszaak tegen Berlusconi. Ook het plan om de vier hoogste gezagdragers, onder wie de premier (Berlusconi), onschendbaar te maken voor vervolging, werd bekritiseerd.

Berlusconi liet deze week doorschemeren het stilleggen van de 100.000 rechtszaken te willen inruilen voor versnelde parlementaire goedkeuring van het voorstel over de onschendbaarheid. Oppositieleider Veltroni zou wel oren hebben naar zo’n deal. Daardoor zouden de rechtszaken tegen Berlusconi wegens corruptie stil komen te liggen. Veltroni zou met die concessie hopen in dialoog te kunnen blijven met Berlusconi om samen de economische en bestuurlijke problemen aan te pakken.

Antonio di Pietro van de partij ‘Italië van de Waarden’ verzet zich fel tegen zo’n compromis. Volgens hem is Berlusconi niet veranderd en gebruikt hij de staat in zijn eigen voordeel. Di Pietro vroeg Berlusconi retorisch: „Moeten we ons echt allemaal bezig houden met jouw problemen, terwijl we er al zoveel hebben in Italië?”

Di Pietro heeft zich de laatste weken ontwikkeld tot de echte oppositieleider. Waar Veltroni hoopt op dialoog met Berlusconi, beklemtoont Di Pietro dag in dag uit dat Berlusconi met zijn strijd tegen de rechterlijke macht de rechtsstaat aan het afbreken is.

Afgelopen weekeinde schaarden ook de rechters zich achter deze kritiek. Ze zijn woedend op Berlusconi. Temeer omdat hij het afluisteren van verdachten aan banden wil leggen en hun salaris met 30 procent wil verlagen.