Rookverbod ook in kleine cafés

Kleine cafés blijven rookvrij. De rechtbank in Den Haag heeft vanmorgen het verzoek van zo’n vijfhonderd horecaondernemers om hen uit te zonderen van het rookverbod afgewezen. Zij spanden vorige week een kort geding aan omdat zij geen plaats hebben voor een aparte rookruimte. Daardoor vrezen zij omzetverlies.

De rechter acht niet bewezen dat het rookverbod drastische economische effecten zal hebben. Met zijn vonnis kwam hij tegemoet aan het verzoek van de landsadvocaat om de beleidsvrijheid van de wetgever te respecteren. „De maatregel past in het tabaksontmoedigingsbeleid dat maatschappelijk breed wordt gedragen”, zei hij vorige week tijdens de zitting.

De staat wil geen uitzondering voor kleine kroegen om „verwarring bij het publiek, eindeloze discussies over de definitie van een klein café en oneerlijke concurrentie” te voorkomen.

Dit leidde toen tot hoongelach in de rechtszaal, vol boze kroegbazen. Zij vinden dat juist wel sprake is van oneerlijke concurrentie. Dat klopt niet, zegt de staat, want dalende omzet bij de een leidt niet per se tot stijgende omzet bij de ander. Rokers kunnen immers ook thuisblijven.

De horecaondernemers beraden zich op een hoger beroep of een bodemprocedure.