Publieke omroep schrapt vijf themakanalen

Hilversum. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat vijf van de huidige zeventien digitale themakanalen schrappen. Dat heeft de nieuwe NPO-topman Henk Hagoort vandaag bekendgemaakt. De omroepkoepel werkte al langer aan plannen ter vermindering van het aantal themakanalen. De kanalen Dier en Natuur (AVRO), Omega TV (EO), 3voor12 (muziekkanaal van de VPRO), Nederland E (Teleac) en Opvoeden Doe Je Zo (KRO) raken per 1 januari hun zelfstandige positie kwijt. Hagoort wil dat meer zendgemachtigden op één themakanaal gaan uitzenden. Tot dusver was het gebruikelijk dat elke afzonderlijke omroep een eigen themakanaal coördineerde. De NPO wil ”meer focus” aanbrengen in de themakanalen. Zo kan Omega TV samen met digitaal kanaal Geloven levensbeschouwelijke programma`s uitzenden op een verzamelkanaal `Levensbeschouwing en Zingeving`. De NPO bespaart 150.000 euro per jaar met het schrappen van de vijf zenders. ”Nu kunnen we hetzelfde budget verdelen over minder kanalen - zo is er meer geld over om programma`s te maken”, aldus een woordvoerder van NPO.

Bekijk de digitale themakanalen via nederland4.nl