Ook dit is Pamplona

Foto Reuters/ Susana Vera A "Big Head" is hugged by an acquaintance during San Fermin festival's "Comparsa de gigantes y cabezudos" (Parade of the giants and the big heads) in Pamplona July 8, 2008. REUTERS/Susana Vera(SPAIN) REUTERS

Maandag is het stierenrennen in het Spaanse Pamplona begonnen. Negen dagen lang worden er elke ochtend zes stieren losgelaten in een afgezet parcours dat leidt naar de arena. Waaghalzen rennen voor de stieren uit, matadors doden de stieren ’s middags in de arena.

Tijdens de festiviteiten vindt ook dagelijks de ‘Comparsa de gigantes y cabezudos’ (de Parade van de reuzen en de grote hoofden) plaats. Mensen met enorme hoofden op brengen hiermee een eerbetoon aan San Fermin, de beschermheilige van het festival.

Voorlopig mocht het niet baten: op de eerste dag zijn dertien mensen met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Onder hen acht toeristen. Hun verwondingen bestonden voornamelijk uit kneuzingen, snijwonden en botbreuken door het vallen tijdens het rennen. Niemand is op de hoorns van de stieren gespietst.