OM weer in de fout met taps telefoon

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam erkent dat het weer in de fout is gegaan bij het afluisteren van gesprekken tussen verdachten en hun advocaten. Het gaat om het tappen van een gemeenschappelijke telefoon in een vleugel van de Bijlmerbajes gedurende 24 uur per dag, waarmee gedetineerden regelmatig bellen naar hun advocaat.

De zaak werd gisteren aanhangig gemaakt in actualiteitenrubriek Nova door de advocaat van een verdachte in een moordzaak. Toen hij de opnames opvroeg van de gesprekken die zijn cliënt had gevoerd, kreeg de gedetineerde 19 dvd’s waarop in totaal 1900 uur aan telefoongesprekken stond, opgenomen tussen september en december vorig jaar. Niet alleen van hemzelf, maar ook van andere gedetineerden. Daartussen bevinden zich allerlei gesprekken van de verdachten met hun advocaten. Het opnemen van dergelijke gesprekken met ‘geheimhouders’ is bij de wet verboden en ze moeten dan ook direct worden vernietigd. In de zaak tegen de verdachte van liquidatie waren deze bevelen-tot-vernietiging ook gegeven.

In de strafzaak tegen de Hells Angels, vorig jaar, was dat niet gebeurd. De gesprekken waren zelfs uitgewerkt op papier en jarenlang bewaard. De rechtbank in Amsterdam vond deze handelwijze ontoelaatbaar en blies de strafzaak tegen de Angels af. Het OM is daartegen niet in beroep gegaan.

Voorzitter Annelies Röttgering van de Vereniging van

Strafrechtadvocaten heeft inmiddels contact gehad met procureur-generaal Harm Brouwer over de nieuwste fout. De advocaten hebben nog een bodemprocedure lopen en willen zo snel mogelijk een wetswijziging waarin wordt geregeld dat een tap direct afslaat als het nummer van een advocaat wordt herkend.

Voor het OM ligt deze kwestie „toch iets anders dan destijds met de Hells Angels”, zegt een woordvoerder. De regeling voor afluisteren is ingewikkeld „en stelt ons dikwijls voor dilemma's”. Ze wijst er op dat na het Angels-proces besloten is om een commissie aan het werk te zetten voor het aanpassen van de regeling.