Nederbelgië (1)

Geert Wilders en Martin Bosma beweren dat de grens tussen Nederland en België kunstmatig is en dat de twee landen gemakkelijk kunnen samengaan (nrc.next, 8 juli). Zij vergeten echter dat er tussen Nederlanders en Belgen wel degelijk taal- en cultuurverschillen zijn. Zo is het Vlaams doorspekt met Franse woorden. Je hoeft het daar niet te hebben over een stropdas, bijvoorbeeld. Met het Franse `plastron` kom je verder. En dan zijn er nog de cultuurverschillen. Wij hebben het altijd over `die gezellige Belgen`, maar als het erop aankomt zijn de meeste erg gesloten en op hun eigen familie- en vriendenkring gericht. Hoewel onze buren jaloers op onze openheid zijn, stellen ze deze niet altijd op prijs. In de schoolbanken je eigen mening verkondigen, wordt bijvoorbeeld vaak als ondermijning van het lerarengezag gezien. De vraag is dan ook of politici als Wilders en Bosma in België door het brede publiek met open armen zouden worden ontvangen.

    • Saskia van Bruinessen Lelystad