Nauwelijks hoop voor badmintonster

De Nederlandse Badminton Bond (NBB) heeft er geen vertrouwen in dat Yao Jie alsnog naar de Olympische Spelen mag. „Ik weet de uitkomst al, dit komt niet goed”, zei Maarten Vrolijk, jurist van de NBB, na afloop van een beroepsprocedure die de bond had aangespannen tegen de beslissing van de sportkoepel NOC*NSF om Yao Jie niet af te vaardigen naar Peking.

NOC*NSF laat haar niet naar de Spelen gaan omdat Jie niet aan de nationale kwalificatie-eis heeft voldaan. Tijdens de kwalificatieperiode had Jie een knieblessure. Jie versloeg na de kwalificatieperiode de nummer één en twee van de wereldranglijst, Xie Xingfang en olympische kampioene Zhang Ning. Maar die resultaten kwamen te laat voor NOC*NSF, bleek gisteren opnieuw bij de arbitragecommissie van de sportkoepel.

NBB-jurist Vrolijk maakte een vergelijking met de Nederlandse zwemestafetteploeg. Hoewel zwemmer Bas van Velthoven niet heeft voldaan aan de individuele kwalificatie-eis, mag hij toch naar de Spelen. Marcel Sturkenboom, directeur sport bij NOC*NSF, liet weten dat er een uitzondering was gemaakt omdat het om een teamprestatie gaat. Voor de blessure van Jie is volgens hem geen uitzondering mogelijk omdat blessures nu eenmaal tot het risico van het vak behoren voor een sporter.

De badmintonster ontbrak gisteren in Nieuwegein omdat ze op bezoek is bij haar ouders in China.

Binnen acht dagen doet de beroepscommissie uitspraak over de zaak.

    • Shari Kiljan