Minister Kenia stapt ‘tijdelijk’ op

De minister van Financiën van Kenia, Amos Kimunya, is gisteren „tijdelijk afgetreden” na een motie van wantrouwen tegen hem in het parlement wegens de omstreden verkoop van een luxe staatshotel. Het is zeldzaam in Kenia en andere Afrikaanse landen dat ministers onder druk van parlement of burgergroepen aftreden.

Kimunya is sinds een week doelwit van politici, media en demonstranten die willen dat hij terugtreedt. Onder Kimunya’s leiding werd het vijfsterrenhotel Grand Regency in de hoofdstad Nairobi voor 45 miljoen dollar verkocht aan een Libische onderneming, vermoedelijk voor eenderde van de prijs die het waard is. Alle leden van het parlement, inclusief die van zijn eigen partij, stemden vorige week vóór een motie van wantrouwen, maar Kimunyu bleef weigeren zijn functie neer te leggen. Tot hij gisteren bij president Kibaki werd geroepen, waarna hij „tijdelijk” terugtrad „om een onafhankelijk onderzoek mogelijk te maken”. Kimunya herhaalde gisteren opnieuw onschuldig te zijn aan corruptie.

Het in 1990 gebouwde Grand Regency is een tophotel in Nairobi en al langer onderwerp van controverses. De oorspronkelijke eigenaar was Kamlesh Pattni, de hoofdverdachte van het zogeheten Goldenbergschandaal in de jaren tachtig en negentig waarbij mogelijk 1 miljard dollar aan de staatskas werd onttrokken.

Het eigendom van het hotel werd omstreden toen de Centrale Bank het opeiste wegens niet afbetaalde leningen aan Pattni. Enkele maanden geleden werd een deal buiten de rechtbanken om gesloten waarbij Pattni het hotel vrijwillig afstond in ruil voor vrijwaarding van rechterlijke vervolging. Zonder de procedures die gebruikelijk zijn bij privatisering van overheidsbedrijven te volgen, verkocht Kimunya namens de staat vervolgens het hotel beneden de prijs aan een Libisch bedrijf.

Onder Kimunya, een naaste bondgenoot van president Kibaki, groeide de Keniaanse economie de afgelopen drie jaar rond de 5 procent. Kibaki’s regering is eerder van corruptie beschuldigd en drie ministers moesten in 2006 tijdelijk aftreden, maar werden later weer in het kabinet opgenomen.

Kimunya’s aftreden heeft vermoedelijk geen gevolgen voor de coalitieregering van de rivalen Kibaki en premier Odinga. Die regering kwam tot stand na twee maanden van bloedige onlusten eerder dit jaar na vermeende frauduleuze verkiezingen.