Massage met kleren aan

Een rustgevend bos om van stress verlost te raken ligt meestal niet naast de deur.

Oplossing: ga tussen de middag even langs de stadsspa voor een zuurstofshot.

Waterstralen op een zak binnen de capsule maken mensenhanden overbodig. Foto David Galjaard Galjaard, David

Er zijn mensen die na een jaar buffelen achter het bureau deze zomer ‘de batterij opladen’ aan het strand, in de bossen, of tussen de Toscaanse heuvels. Of beter nog, in een kuuroord: massages, de sauna, badderen in bronwater. Er zijn ook mensen die na een jaar buffelen helemaal niet op vakantie gaan, maar doorwerken. Omdat ze het zich niet kunnen veroorloven, of omdat ze geen tijd hebben.

Grote kans dat ze zich af en toe gestrest voelen. Ze zouden eigenlijk tussendoor eens een boswandeling moeten maken, of even kuieren door de duinen. Maar dat past weer niet in het drukke werkschema, of bos en duinen zijn te ver weg. Wat overblijft is een half uurtje lunchwandelen over het grijze bedrijventerrein.

In de Haagse binnenstad zit een kuuroord voor de werkenden, een stadsspa. De bedoeling is dat je daar in een half uurtje de ontspanning krijgt die nodig is om de stressvolle werkweek de baas te zijn. Een massage met de kleren aan ter ontspanning en een shotje zuurstof voor extra energie. Wie meer tijd heeft kan er ook nog een cocktail of een theeceremonie bij nemen.

Als de deur van Urban Oasis dichtvalt, maakt het stadslawaai plaats voor new-agemuziek. De ontvangst is met een vruchtendrankje. Vervolgens hoeven alleen de schoenen uit om in een van de vier capsules een watermassage te genieten. Het zijn een soort eenmanscocons, met daarin een massagebank. Je gaat op je buik liggen, doet een hoofdtelefoon op waar een klassiek deuntje op speelt, je legt je hoofd in de opening en kijkt naar een klein lcd-schermpje waarop landschappen langzaam voorbijtrekken.

Er komt geen masseur aan te pas, dat wordt allemaal gedaan door waterstralen die op een zak aan de binnenkant van de capsule tegen je lichaam drukken. Van enkels tot schouders word je een kwartier lang gemasseerd. Daarna kun je nog even aan de zuurstofbar lurken, waarbij een buisje onder de neus lucht met ruim 60 procent zuurstof inademt. Dat is ongeveer driemaal zo veel als in normale lucht. Dit moet het uithoudingsvermogen verbeteren en je weer opfrissen na de uren op kantoor.

Eduard Kelderhuis, oprichter van Urban Oasis, kreeg het idee toen hij in Indonesië bij een groot kuuroord werkte. Dat moeten wij ook hebben in Nederland, dacht hij. „Er lopen hier zoveel mensen rond met rugklachten en stress. We wilden een kuuroord in de stad openen, omdat daar vooral veel mensen zitten met die klachten. Ze werken te lang. De klanten zijn voornamelijk tussen de 25 en 45 jaar. We dachten eerst vooral yuppen te krijgen, maar ook als je achter de bar of in de winkel werkt, kun je last krijgen van stress.”

Er komen ook klanten met chronische rugklachten die niet steeds uit de kleren willen voor een massage. Een aantal klanten is chronisch vermoeid, een enkeling komt op aanraden van een arts. „Maar we zijn absoluut geen medische instelling, we zijn geen vervanging van de dokter”, waarschuwt Kelderhuis.

„Een boswandeling is natuurlijk voor weinig mensen weggelegd”, zegt psychotherapeut Wim Heijne, „maar over dit soort oplossingen voor stress ben ik toch wat sceptisch.” Hij werkt bij Werkgeest, een bedrijf dat zich bezighoudt met het bestrijden van stress op de werkvloer. „Natuurlijk helpt een massage, maar die ontspanning is symptomatisch. De oorzaak van stress zit vaak in de structuur van een bedrijf of een team. Ik merk vaker dat bedrijven stress bestrijden door bijvoorbeeld fitness op het werk aan te bieden. Dat wordt ook gewaardeerd, maar als je daarna terug moet naar je collega’s met wie het niet klikt, dan is die ontspanning ook niet zinvol meer.”

Stress komt volgens Heijne, naast veel werk, vooral door een gebrek aan invloed op de agenda. „Van vrijwillig hard werken kun je een kick krijgen, maar als je als een soort slaaf bent, zorgt veel werken voor stress. En leidinggevenden spelen daar een cruciale rol in. Zij moeten de werkdruk bespreken met hun werknemers. Dat gebeurt veel te weinig. Dit soort extra’s maken het leuker, maar lossen het probleem niet op.”

Kelderhuis gaat zelf regelmatig in zijn eigen massagecocon liggen en hangt na werktijd nog weleens aan de zuurstofbar, omdat er volgens hem wel degelijk een lange termijneffect is. „Een regelmatige massage maakt je weerbaar. Het klopt dat het deels ook symptoombestrijding is, maar de oorzaak van stress zit heel diep in onze maatschappij. Ik zou die cultuur graag veranderen, maar zolang dat niet het geval is, is een massage goed om af en toe de stress weg te nemen.”

    • Leendert van der Valk