Iran test raket ‘na gedreig vijand’

Tijdens oefeningen in de Golf heeft de Iraanse Revolutionaire Garde vandaag opnieuw de langeafstandsraket Shahab-3 getest, zo heeft de Iraanse Arabischtalige staatszender Al-Alam gemeld. Doel van de oefeningen is volgens een andere Iraanse staatsomroep de Iraanse „wil en macht te tonen aan de vijanden die Iran in de afgelopen weken met harde taal hebben bedreigd”.

De Israëlische vicepremier Shaul Mofaz zei vorige maand dat een aanval op Iran „onvermijdelijk” leek omdat Teheran weigert het verrijken van uranium op te schorten. Iran zegt dat zijn nucleaire programma alleen op het opwekken van energie is gericht, maar Israël, zelf een kernmacht, is ervan overtuigd dat heimelijk aan een kernbom wordt gewerkt. De Israëlische luchtmacht hield volgens Amerikaanse functionarissen vorige maand een grote oefening boven het oostelijk deel van de Middellandse Zee die naar hun mening was bedoeld als repetitie voor een aanval op Iran.

Amerika’s hoogste militair, admiraal Mike Mullen, waarschuwde vorige week na een bezoek aan Israël dat een Israëlische aanval op de nucleaire installaties van Iran een zeer riskante actie zou zijn die het Midden-Oosten zou kunnen destabiliseren. Washington sluit een aanval op Iraanse nucleaire doelen niet uit, maar onderstreept dat het zich op dit moment beperkt tot diplomatieke en economische drukmiddelen. Mullen bepleitte ook een dialoog met Iran.

Iran voert al sinds 1998 regelmatig testen uit met de Shahab-3, die nu volgens Iraanse functionarissen 2.000 kilometer ver kan komen en daarmee Israël binnen zijn bereik zou hebben. Hoe succesvol deze testen zijn is niet duidelijk. Gisteren zei een medewerker van Opperste Leider Ali Khamenei dat Teheran Tel Aviv en Amerikaanse belangen zal laten „branden” als Iran wordt aangevallen.