Internet Weblog van de dag

Barroso op G8-top in Japan European Commission President Jose Manuel Barroso speaks addresses media representatives at a hotel in Toyako town in Japan's nortern island of Hokkaido on July 7, 2008 ahead of the G8 summit meeting. Leaders of the world's industrialised nations were poised to launch three days of talks dominated by skyrocketing oil and food prices and boosting aid to impoverished Africa. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO AFP

EU-kunde voor Amerikanen.

Correspondent Jeroen van der Kris bericht voor zijn weblog Brussel over de G8 in Toyako, op het Japanse eiland Hokkaido en probeert de EU uit te leggen aan een een Amerikaan?

„Ik zit in Japan, bij een ontmoeting van de leiders van de G8. Nou ja, erbij. Op dertig kilometer afstand, want de veiligheidsmaatregelen zijn enorm. Maar gisteren gaf voorzitter Barroso van de Europese Commissie een persconferentie.

Het is de enige leider die ik tot nu toe daadwerkelijk heb gezien. Een Amerikaan, die ook niet in de buurt kwam van zijn president, vroeg wie dat eigenlijk is, die Barroso.

Ik legde uit wat het ongeveer is, de Europese Commissie. Dat die bijvoorbeeld voorstellen doet voor Europese wetten. En dat Barroso daar voorzitter van is. Toen maakte ik een fout. Ik zei: volgend jaar komt er misschien ook een soort EU-president.

What’s that?

Antwoord: de regeringen van de 27 lidstaten overleggen voortdurend met elkaar over van alles. Daarvoor hebben ze een voorzitter nodig. Nu is dat elke zes maanden de leider van een ander land. Maar straks wordt dat misschien een vast persoon, voor vijf jaar. Oh, zei de Amerikaan, dus dan gaat die Commissievoorzitter zeker weg? Jammer, zo simpel is het niet.”

Meer lezen en een reactie plaatsen: nrc.nl/brussel