Ierse banken krijgen klap op de beurs

Sterk verslechterde vooruitzichten voor de Ierse economie hebben gisteren geleid tot de hevigste koersverliezen voor de aandelen van veel Ierse banken in vijftien jaar.

De aandelenkoers van de Bank of Ireland daalde met bijna 11 procent, terwijl Irish Life & Permanent zelfs 14 procent zag afkalven van zijn beurswaarde.

„Het is tijd de helmen te voorschijn te halen, ben ik bang. De tijd is aangebroken om deze bank op een heel behoudende manier te besturen”, zei Richard Burrows, gouverneur van de raad van bestuur van de Bank of Ireland, een van de vier grote Ierse banken, gisteren. Hij sprak tot zijn aandeelhouders op de jaarvergadering van de bank.

De omslag hangt samen met onzekerheid bij veel investeerders nu de Ierse economie, het afgelopen decennium de snelst groeiende van Europa, ernstige tekenen van stagnatie vertoont. Rekende de regering eerder dit jaar nog op een economische groei van ruim 3 procent voor dit jaar, inmiddels is die verwachting reeds aanzienlijk naar beneden bijgesteld tot 0,8 procent. Veel investeerders vrezen echter dat Ierland de komende maanden in een recessie zal terechtkomen.

Vooral de woningmarkt en de bouwsector zijn de laatste maanden ingezakt. Dat verklaart ook deels de klappen die de banken gisteren op de beurs opliepen. Analisten gaan ervan uit dat veel banken de komende maanden dieper in de problemen zullen raken doordat cliënten niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De kredietbeoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s besloten de grote bank-verzekeraar Irish Life & Permanent de afgelopen dagen al een lagere kredietwaardigheid toe te kennen.

De Ierse minister van Financiën, Brian Lenihan, kondigde gisteren eveneens aan dat de regering voorlopig de tering naar de nering gaat zetten. Hij wil dit jaar 400 miljoen euro op zijn begroting besparen en volgend jaar 1 miljard euro. Hij zei hiervoor niet zijn toevlucht te willen nemen tot extra leningen om de verwachte teruglopende belastinginkomsten op te vangen. Het kabinet wil bezuinigingen doorvoeren, onder meer op de gezondheidszorg en op de salarissen voor ambtenaren.