Hoge Raad bevestigt veroordeling van twee Afghaanse generaals

DEN HAAG. De Hoge Raad heeft gisteren de veroordeling in Nederland van Hesamuddin H., het voormalig hoofd van de Afghaanse staatsveiligheidsdienst, bevestigd. Het gerechtshof in Den Haag legde hem op 29 januari vorig jaar twaalf jaar cel op voor oorlogsmisdaden die hij tijdens de Afghaanse burgeroorlog (1979-1992) heeft gepleegd. Ook de negen jaar gevangenisstraf van zijn handlanger Habibullah J. blijft gehandhaafd, zo besloot de Hoge Raad. De advocaten van H. en J. hadden betoogd dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is om de twee voor oorlogsmisdaden in Afghanistan te berechten. Volgens het hoogste rechtscollege van Nederland is dat wel het geval. Het tweetal was vanaf eind jaren zeventig tot begin jaren negentig actief voor de militaire inlichtingendienst Khad-e-Nezami. Ze hebben destijds tegenstanders van het toenmalige communistische regime in Afghanistan op zeer gruwelijke wijze laten martelen. H. was vanaf eind 1985 tot eind 1990 het hoofd van de militaire inlichtingendienst en onderminister van het ministerie van staatsveiligheid.