Herstel op de beurzen na garanties Fed

Een lagere olieprijs en extra financiële garanties van het stelsel van Amerikaanse centrale banken voor banken, hypotheekverstrekkers en verzekeraars hebben tot een opleving op de aandelenbeurzen geleid.

De olieprijs zakte gisteren met 4 procent tot onder de 136 dollar per vat, de scherpste daling in bijna vier maanden tijd. Daardoor verdwenen de zorgen over de stijgende inflatie naar de achtergrond. Desondanks waarschuwde zowel IMF-baas Dominique Strauss-Kahn als ECB-president Jean-Claude Trichet vanmorgen voor de risico’s van de mondiale hoge inflatie. Volgens Strauss-Kahn noopt de hoge inflatie tot ingrijpen van de centrale banken. Vanmorgen steeg de olieprijs weer na berichten in Iraanse staatsmedia dat het regime enkele rakettesten had gedaan.

Vanmorgen stelde het Europese statistische bureau Eurostat de groei in het eerste kwartaal van dit jaar licht naar beneden bij van 0,8 naar 0,7 procent. Op jaarbasis werd de groei neerwaarts bijgesteld van 2,2 naar 2,1 procent.

President Ben Bernanke van de de Amerikaanse centrale banken zei gisteren dat de Federal Reserve verwacht dat de economische problemen nog lang niet achter de rug zijn. De problemen zullen tot ver in het volgende jaar aanhouden en de agenda van de nieuwe Amerikaanse president grotendeels bepalen, zei hij. De Fed overweegt mede daarom de regeling voor bijzondere leningen aan zakenbanken langer open te houden.

Sinds maart dit jaar mogen zakenbanken rechtstreeks geld lenen bij de Fed. Die maatregel zorgde destijds al voor opluchting op de financiële markten omdat duidelijk was dat de Fed banken wil helpen bij het bezweren van de kredietcrisis. Ook nu reageerden met name de aandelen van de financiële instellingen positief op het nieuws.

De Amerikaanse beurzen stegen daardoor flink en de Dow-Jones sloot 1,4 procent hoger. De Europese beurzen volgden vanmorgen. De AEX sloot gisteren – na een dip tot onder de 400 punten in de ochtendhandel – op 402,79 punten en vanmorgen zette het herstel door. Rond de middag noteerde de AEX een winst van ruim 1,5 procent op 408,56 punten.

Lees de speech van Bernanke over de huizenmarkt op www.nrc.nl/kredietcrisis