Hart- en vaatkliniek op grens

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Universitätsklinikum Aachen willen een hart- en vaatcentrum openen op het technologiepark Avantis, op de grens nabij Heerlen. Mogelijk vestigen het Maastricht UMC en het UKA daar ook een kliniek voor ionentherapie, een nieuwe vorm van behandeling van kanker. Dat hebben de voorzitters van de raden van bestuur van beide ziekenhuizen gisteren in Vaals bekendgemaakt.

Als beide ziekenhuizen het businessplan goedkeuren, gaat het hart- en vaatcentrum over drie à vier jaar open. Het kost 150 tot 200 miljoen euro, aldus bestuursvoorzitters Guy Peeters (Maastricht UMC) en Henning Sass (UKA). De kliniek voor ionentherapie kost 120 tot 150 miljoen euro.

Het Maastricht UMC en het UKA werken al enige jaren samen. „Met een excellent cardiovasculair centrum kunnen het UMC en het UKA hun krachten verder bundelen en hun zichtbaarheid op de nationale en internationale markten vergroten”, benadrukte Peeters. „Wij gaan ervan uit dat een dergelijk centrum ook op internationale patiënten en onderzoekers aantrekkingskracht zal uitoefenen.”

Het nieuwe cardiovasculaire centrum is een eerste stap naar de oprichting van het eerste Europese universiteitsziekenhuis met een gemeenschappelijk bestuur en een gezamenlijke strategie, stelden Peeters en Sass. Volgens onderzoek van adviesbureau KPMG is het grensoverschrijdende ziekenhuis, met een capaciteit van 300 bedden, economisch en juridisch haalbaar. Sass zei dat ziekenhuizen niet langer alleen verder kunnen. „Wij gaan over de grens samenwerken om de concurrentie aan te kunnen, nu patiënten mogen kiezen voor zorg in welk Europees land ook.”

Mogelijk wordt in het nieuwe ziekenhuis ook een gemeenschappelijk centrum voor kindercardiologie gevestigd.