Felle kritiek Rusland over radarakkoord

Rusland heeft gisteren scherp gereageerd op het Tsjechisch-Amerikaanse akkoord dat de bouw van een Amerikaans raketschild in Europa mogelijk moet maken. Moskou dreigt met een „militair-technische” reactie als het schild wordt gebouwd.

„Als daadwerkelijk begonnen wordt met de aanleg van een Amerikaans raketschild in de buurt van onze grens, dan zijn wij gedwongen om niet op diplomatieke wijze te reageren maar met militair-technische middelen”, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. President Dmitri Medvedev zei „uitermate ontsteld” te zijn.

Gisteren ondertekenden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en haar Tsjechische ambtsgenoot in Praag een verdrag dat voorziet in de bouw van een radar in Tsjechië. Samen met een nog te bouwen raketinstallatie in Polen zou het schild volgens de VS bescherming bieden tegen mogelijke raketten uit Iran en Noord-Korea. Moskou vreest dat het schild ook door de Amerikanen gebruikt kan worden tegen raketinstallaties in Rusland.

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties zei tegen de BBC dat een ‘militair-technische’ reactie geen militaire aanval inhoudt, maar een strategische stap zoals het verplaatsen van wapens.

In februari zei de toenmalige president Poetin Russische raketten te willen richten op mogelijke verdedigingsinstallaties in het buitenland. Ook zei hij raketten op te willen stellen in Russisch gebied dat grenst aan Polen.

Washington reageerde fel op de Russische uitspraak. Het Pentagon sprak van „oorlogszuchtige taal”, bedoeld om Europese landen af te schrikken die deel willen nemen aan het systeem. Daarmee zou onder meer het Tsjechische parlement bedoeld worden, dat het akkoord nog moet ratificeren.

De Amerikaanse onderhandelingen met Polen, waar 10 onderscheppingsraketten moeten worden geplaatst om het schild te voltooien, verlopen stroef. Polen wil wachten tot een nieuwe Amerikaanse president is gekozen; die kan het project nog afblazen.

Minister Rice lijkt zich er overigens bewust van dat het nog niet zeker is of het schild er echt komt. In een café in Praag werd ze gisteren door de eigenaar gevraagd om op de piano te spelen. Rice, een verdienstelijk pianospeler, bedankte vriendelijk. „Ik speel pas als de radar er is.” (Reuters, BBC)