FED: meer geld en meer regels

Zolang het einde van de kredietcrisis niet in zicht is, blijft het voor Amerikaanse zakenbanken mogelijk om noodkrediet te krijgen van de Amerikaanse centrale bank. Zo krijgen ze de tijd om te stabiliseren en een buffer op te bouwen. Maar om te zorgen dat die banken niet gemakzuchtig worden, moeten er ook nieuwe, strengere regels komen. Dat heeft de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de FED), Ben Bernanke, gisteren gezegd tijdens een toespraak in Virginia.

Normaal kunnen alleen commerciële banken bij de FED aankloppen, maar in maart nam de centrale bank de ongebruikelijk stap om geld uit te lenen aan een zogenaamde ‘non-bank’. Daaronder vallen bijvoorbeeld zakenbanken die geld verdienen aan handel in waardepapieren en investeringen, maar niet aan spaargeld, zoals commerciële banken.

Dit noodkrediet werd voor het laatst tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw verstrekt. In maart kondigde de FED de maatregel aan nadat het de zakenbank Bear Stearns moest redden van een faillissement. ‘Non-banks’ zouden aanvankelijk tot september kunnen lenen, maar nu overweegt Bernanke een verlenging tot volgend jaar.

Het is de zoveelste actie van de centrale bank om met extra geld het systeem in stand te houden. Bernanke stelt zich daardoor bloot aan de kritiek dat zakenbanken hierdoor gemakzuchtig worden, omdat de FED ze toch wel redt van een eventueel faillissement. Maar Bernanke pleitte gisteren precies om die reden voor strengere regels voor financiële instellingen en hij riep het Amerikaanse Congres op met wetgeving te komen die streng toezicht op de zakenbanken verplicht.

De uitspraken van Bernanke werden zowel in Wall Street als in Amsterdam goed ontvangen. In Amsterdam was de beurs gistermorgen voor het eerst sinds 2005 onder de psychologische grens van 400 punten gezakt, een daling van meer dan drie procent. Na de uitspraken van Bernanke steeg de AEX weer, maar sloot uiteindelijk met twee procent verlies. De Dow Jones sloot 1,5 procent hoger.