EU voor Amerikanen

barrosog8.jpgHoe leg je de EU uit aan een Amerikaan? Ik zit in Japan, bij een ontmoeting van de leiders van de G8. Nou ja, erbij. Op dertig kilometer afstand, want de veiligheidsmaatregelenen zijn enorm. Maar gisteren gaf voorzitter Barroso van de Europese Commissie een persconferentie. Het is de enige leider die ik tot nu toe daadwerkelijk heb gezien. Een Amerikaan, die ook niet in de buurt kwam van zijn president, vroeg wie dat eigenlijk is, die Barroso.

Ik legde uit wat het ongeveer is, de Europese Commissie. Dat die bijvoorbeeld voorstellen doet voor Europese wetten. En dat Barroso daar voorzitter van is. Toen maakte ik een fout. Ik zei: volgend jaar komt er misschien ook een soort EU-president. What’s that? Antwoord: de regeringen van de 27 lidstaten overleggen voortdurend met elkaar over van alles. Daarvoor hebben ze een voorzitter nodig. Nu is dat elke zes maanden de leider van een ander land. Maar straks wordt dat misschien een vast persoon, voor vijf jaar. Oh, zei de Amerikaan, dus dan gaat die Commissie-voorzitter zeker weg? Jammer, zo simpel is het niet.

    • Jeroen van der Kris