Dubbelslag Schumacher goed voor Duits imago

De Colombiaan Mauricio Soler stapte vanmiddag na de start van de vijfde etappe af, als gevolg van een polsblessure die hij zaterdag opliep bij een val in de eerste etappe. Vorig jaar won hij de bergtrui. Foto AP Juan Mauricio Soler of Colombia gets into the team car after withdrawing from the race during the fifth stage of the Tour de France cycling race between Cholet and Chateauroux, central France, Wednesday July 9, 2008. Soler was involved in a crash during the first stage. (AP Photo/Bas Czerwinski) Associated Press

De Duitser Stefan Schumacher won gisteren op indrukwekkende wijze de vierde etappe van de Tour de France, een individuele tijdrit over 29,5 kilometer met start en finish in Cholet. Hij versloeg specialisten als David Millar (derde) en wereldkampioen Fabian Cancellara (vijfde), en nam de gele leiderstrui over van de Fransman Romain Feillu die in de achterhoede eindigde, als 169ste van de 178 renners. Hij was vier minuten en 59 seconden trager dan de winnaar en zakt naar de 41ste plaats in het klassement.

Op de persconferentie na afloop werd Schumacher direct herinnerd aan het incident waarbij hij vorig jaar betrokken was na zijn derde plaats op het WK in Stuttgart. De Duitser ramde met zijn auto toen hij vanuit een disco naar huis reed, een tuinhek. Bij een controle naar alcoholgebruik werden sporen van amfetaminen gevonden.

„Ik was op dat moment stom”, gaf de 26-jarige renner van Gerolsteiner grif toe. „Ik ben een publiek persoon, dan vervul je een voorbeeldfunctie. Maar ik nam geen drugs.”

Vóór het WK in Stuttgart waren bij hem na een dopingtest afwijkende bloedwaarden vastgesteld. Nader onderzoek wees uit dat dat het gevolg was van diarree bij Schumacher. Zo verklaarde later een ploegarts. Vanaf dat moment werd het medisch dossier van Schumacher openbaar gemaakt.

Astana-ploegleider Johan Bruyneel – met zijn ploeg geweigerd in de Tour – vergeleek de affaire-Schumacher in zijn column voor de Belgische krant De Standaard met die van de Tom Boonen. De Belg mocht niet aan de Tour meedoen omdat hij in mei bij een controle buiten wedstrijdverband positief testte op het gebruik van cocaïne. „Je kunt mijn zaak niet vergelijken met die van Boonen”, vond Schumacher. „Bij mij was geen sprake van een dopingtest maar van een politiecontrole.”

De ritwinnaar en en nieuwe geletruidrager pleitte voor duidelijke regels. „Tom is een grote kampioen, hij zal er niet trots op zijn dat hij cocaïne heeft gebruikt. Toch heeft hij daarmee niet de regels overtreden. Hij was stom, zoals ik stom was.”

Liever sprak Schumacher, in 2006 tweevoudig ritwinnaar en rozetruidrager in de Giro, over de toekomst van zijn ploeg. Gerolsteiner haakt na dit seizoen af als sponsor en manager Hans-Michael Holczer maakte voor de Tour bekend dat hij geen opvolger kan vinden. Het imago van Schumacher zou daarbij een belangrijke rol kunnen spelen.