Dromen over leven na circuit

Plannen gevraagd voor het gebied waar nu het circuit van Zandvoort is gevestigd. Die oproep van de provincie moest de gemeente uit de krant lezen. Maar is er dan al een besluit genomen?

Herrie in Zandvoort. De plaatselijke VVD-wethouder is kwaad op zijn partijgenoot bij de provincie Noord-Holland inzake de mogelijke verplaatsing van het circuit naar Den Helder. „Ik krijg sterk het gevoel dat dit een trein is die voortdendert. Als wij er niet in slagen die trein te stoppen, dan heb ik gefaald en zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt wethouder Wilfred Tates.

Sinds een half jaar is bekend dat de provincie Noord-Holland onderzoek doet naar verplaatsing van het circuit naar Den Helder. Wellicht is dat een betere locatie, redeneert de provincie: minder klachten over lawaai, daardoor méér mogelijkheden voor het organiseren van internationale wedstrijden, plus een economische oppepper voor de stad Den Helder, die schreeuwt om investeerders.

Niet bekend was dat de provincie Noord-Holland kennelijk al zó ver was gevorderd dat onlangs een advertentie is opgesteld waarin gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) projectontwikkelaars vraagt plannen in te dienen voor het vrijkomende gebied als het circuit straks zal zijn verdwenen. De advertentie stond onlangs in het bouwersblad Cobouw.

Wethouder Tates: „In deze advertentie daagt de provincie de omgeving uit om ideeën te leveren voor het circuitterrein. Terwijl er nog helemaal geen besluit is genomen. En terwijl het gaat om grond van de gemeente, die wij in erfpacht hebben uitgegeven aan het circuitpark. Het circuit is een belangrijke pijler voor onze gemeente, afgezien van het strand en af en toe wat zon. En de hele metropool Amsterdam geniet mee als hier internationale wedstrijden zijn. Als je wilt dat een groot evenement een miljoenenomzet door bezoekers genereert in de regio, dan moet je volgens mij niet in Den Helder gaan zitten.”

Gedeputeerde Hooijmaijers verweert zich. „Die advertentie maakt deel uit van een poging om ideeën te krijgen voor hoe de provincie er over dertig jaar uit moet zien. Dat heb ik maanden geleden al aangekondigd.” De provincie wil het circuit in Zandvoort houden. „Het heeft economische potentie.” Maar dan moeten er wel méér dan vijf ‘geluidvrije’ dagen komen om grotere races te houden. In Den Helder zijn misschien meer racedagen mogelijk. Hooijmaijers: „Ik onderhandel met het Rijk over uitbreiding van het aantal racedagen. Ik stel het kabinet voor de keuze: uitbreiden of verplaatsen.”

De Zandvoortse wethouder Tates vertelt dat het helemaal geen zin heeft om het circuit te verplaatsen. „Uit onderzoek van het circuit is gebleken dat ook in Den Helder aan dezelfde geluidsnormen moet worden voldaan.” Directeur Erik Weijers van het circuit bevestigt dat. „Wij stonden aanvankelijk niet onwelwillend tegen verplaatsing als dat meer geluidvrije dagen zou opleveren. Maar toen wij een maand geleden de uitkomsten van dit onderzoek van bureau Peutz kregen, zijn we daar van teruggekomen. Het zou alleen maar kapitaalvernietiging zijn. We willen in Zandvoort blijven.” Gedeputeerde Hooijmaijers houdt vol dat in Den Helder wellicht méér racedagen mogelijk zijn, onder meer doordat daar minder woningen staan. Als uit onderzoek iets anders blijkt, dan zijn de uitgangspunten daarvan niet goed geweest. „Ik ben hier toch degene die de vergunningen afgeeft?”

    • Arjen Schreuder