De oudercoach gebarentaal

Laurina van Wieringen (25)

Studie: Leraar/tolk Nederlandse gebarentaal, Hogeschool Utrecht (2003-2007)Werk: Docent Nederlandse gebarentaal voor ouders aan de Koninklijke Effatha Guyot Groep. Freelance docent.Huis: RijtjeshuisBrutomaandsalaris: 836 euro voor 16 uur in loondienst. 300 euro als freelancer.

Waarom ben je gebarentaal gaan studeren?

„Ik ben zelf licht slechthorend en kwam daarom vroeger vaak voor begeleiding bij een instituut. Daar was een dovenschool aan verbonden en ik zag die kinderen druk met hun handen bezig. Iemand legde me uit dat het gebarentaal was en dat is me sindsdien blijven interesseren. Het docentschap zit bovendien in mijn familie.”

Wat voor werk doe je nu?

„Ik doceer gebarentaal aan ouders van dove of slechthorende kinderen en ouders van kinderen met een taal- en spraakprobleem. Het valt onder de ambulante zorg Utrecht. Dat betekent dat een gezin zich meldt en we vervolgens kijken welke mensen er ingezet kunnen worden. Ik ben ook een van die mensen. Ik help ouders en kind om beter met elkaar te communiceren.”

Is gebarentaal lastig te leren voor die ouders?

„Soms wel. Het heeft ook met aanleg te maken, met motorische vaardigheid. Je moet er altijd rekening mee houden dat ouders daar niet vrijwillig zitten. Het is een noodzaak. Vaak gaat het gepaard met veel emoties. Vooral de eerste lessen zijn zwaar. Ik geef soms les in groepen en dan worden er ervaringen uitgewisseld. Het komt weleens voor dat iemand dan in huilen uitbarst. Er zitten ook ouders bij die kinderen hebben met een spraak- en taalprobleem. Zo’n probleem ontdekt een ouder vaak pas later, als een kind zou moeten gaan praten. Sommige kinderen kunnen taal moeilijk verwerken, daar kan visueel communiceren bij helpen. Anderen begrijpen alles prima, maar kunnen juist zichzelf moeilijk talig uitdrukken. Het is heel belangrijk dat de ouders de gebarentaal goed beheersen, niet alleen voor de communicatie maar ook voor de ontwikkeling van het kind.”

    • Leendert van der Valk