De jacht op de varkens is geopend

Profiteurs zijn het, die buitenlanders. Ze komen hierheen uit verre streken, strijken onze centen op en als ze omvallen moeten wij er ook nog voor betalen. Daar hebben we geen zin meer in.

Nee, dit zijn niet de woorden van een xenofoob. Het is een vrije vertaling van de uitspraken die Rabo-topman Bert Heemskerk begin deze week deed. Hij heeft genoeg van buitenlandse banken als het IJslandse Landsbanki, het Belgische Argenta of de Turkse Akbank die hoge rentes bieden op spaarrekeningen. Heemskerk is bang dat ze zoveel risico nemen dat ze kunnen omvallen en andere banken moeten opdraaien voor de garanties die spaarders hebben tot een tegoed van 40.000 euro. Om spaarders te beschermen is dat zo geregeld in Europese wetgeving. En aangezien naar rato moet worden bijgedragen, kan het de Rabobank (met een marktaandeel van 40 procent op de spaardersmarkt) veel geld kosten.

Maar de Rabo heeft boter op het hoofd. In België hoorde Rabobank juist tot de buitenlanders die met een hoge spaarrente het de Belgische banken lastig maakte. Daar zijn de nationale grootbanken deze week hun rentes gaan verhogen. Maandag KBC dat haar rente verhoogde voor spaartegoeden tot 40.000 euro tot 4 procent en direct werd gestraft met een daling van de beurskoers van 5 procent. Gisteren antwoordde Fortis met een verhoging tot 4 procent.

In België dan, in Nederland is Fortis net als de andere grootbanken nog niet toe aan een renteverhoging om het geld uit de oude sokken en spaarvarkens te lokken. Maar hoe lang nog?

Banken kunnen het spaargeld van de particulieren goed gebruiken. Door de kredietcrisis zijn ze, of ze willen of niet, teruggeworpen op het ouderwetse bankieren. Gewoon weer spaardeposito’s aantrekken en met een hogere rente via leningen weer wegzetten en daarmee geld verdienen. En niet meer de balans versterken via allerlei exotische, onbegrijpelijke en, zoals uiteindelijk bleek, risicovollere manieren.

Ook voor de particuliere belegger wordt sparen interessant, zeker in een periode dat de beurzen blijven kelderen. De rentepercentages op termijndeposito’s lopen nu al op tot 5,6 procent en gaan langzamerhand de rendementen benaderen die met beleggen over vele jaren worden gehaald. Maar dan nu zonder alle alle beleggingsrisico’s.

Jarenlang spiegelden banken voor dat het historische beleggingsrendement 8 procent was. In maart schreef de financiële ombudsman in zijn aanbeveling over beleggingsverzekeringen dat het veel veiliger is om uit te gaan van 6,5 procent. Nog een beetje concurrentie tussen de banken en voor dat rendement kun je veilig sparen.

Daan van Lent

    • Daan van Lent