De hbo-docent

Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Utrecht, 12-06-2008 Hoge school Utrecht. Andrea tholen, Docente Nederlandse Gebarentaal. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Waarom ben je gebarentaal gaan studeren?

„Ik heb eerst Luchtvaartdienstverlening gestudeerd en zat helemaal in het wereldje. Ik had mijn toekomst uitgestippeld, ik zou gaan vliegen en rond mijn 35ste op de grond gaan werken. Maar met 11 september 2001 raakte de luchtvaart in een crisis. Toen dacht ik, ik moet omschakelen, nu ben ik nog jong. Ik wist niet wat ik wilde doen, maar herinnerde me dat ik tijdens mijn werk in een supermarkt met een dove vrouw in contact was gekomen. Ik wilde met haar communiceren, maar ik kende geen gebarentaal. Toen heb ik een kennismakingscursus gevolgd om te kijken of dat leuk is. Ik vond het prachtig. Het is zo’n mooie taal. Wat je allemaal kunt met twee handen.”

Aan wie geef je les?

„Aan studenten die tolk of docent gebarentaal willen worden. Bij mijn studenten zitten nu geen doven, maar die kunnen wel de opleiding doen. We communiceren vanaf dag één zonder stem in de les gebarentaal, zo word je gedwongen om alles visueel te maken. Het is een moeilijke taal, hetzelfde niveau als Chinees. Je kunt het ook niet in je eentje leren, want als je denkt dat je heel boos kijkt, bepaalt een ander of dat klopt.”

In de luchtvaart had je de toekomst al uitgestippeld. Hoe is dat nu?

„Nu heb ik geen plan in mijn hoofd. Ik hoop nog lang te blijven waar ik nu zit en daar nog verder te groeien. Ik blijf in elk geval met lesgeven in gebarentaal bezig.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk