De hbo-docent

Andrea Tholen (27)

Studie: Luchtvaartdienstverlening, MBO Plus Hoofddorp (1999-2002); Leraar/tolk Nederlandse gebarentaal, Hogeschool Utrecht (2003-2007)Werk: Docent Nederlandse gebarentaal aan de Hogeschool UtrechtBrutomaandsalaris: 1.885 euro voor drie dagen in de week.

Waarom ben je gebarentaal gaan studeren?

„Ik heb eerst Luchtvaartdienstverlening gestudeerd en zat helemaal in het wereldje. Ik had mijn toekomst uitgestippeld, ik zou gaan vliegen en rond mijn 35ste op de grond gaan werken. Maar met 11 september 2001 raakte de luchtvaart in een crisis. Toen dacht ik, ik moet omschakelen, nu ben ik nog jong. Ik wist niet wat ik wilde doen, maar herinnerde me dat ik tijdens mijn werk in een supermarkt met een dove vrouw in contact was gekomen. Ik wilde met haar communiceren, maar ik kende geen gebarentaal. Toen heb ik een kennismakingscursus gevolgd om te kijken of dat leuk is. Ik vond het prachtig. Het is zo’n mooie taal. Wat je allemaal kunt met twee handen.”

Aan wie geef je les?

„Aan studenten die tolk of docent gebarentaal willen worden. Aan mijn oude opleiding dus eigenlijk. Drie maanden na mijn afstuderen mocht ik er zelf gaan lesgeven. Bij mijn studenten zitten nu geen doven, maar die kunnen wel de opleiding doen. In mijn studiejaar zat er een. We communiceren vanaf dag één zonder stem in de les gebarentaal, zo word je gedwongen om alles visueel te maken. Het is een moeilijke taal, hetzelfde niveau als Chinees. Je kunt het ook niet in je eentje leren, want als je denkt dat je heel boos kijkt, bepaalt een ander of dat klopt.”

In de luchtvaart had je de toekomst al uitgestippeld. Hoe is dat nu?

„Nu heb ik geen duidelijk plan in mijn hoofd. Ik hoop nog lang te blijven waar ik nu zit en daar nog verder te groeien. Ik blijf in elk geval met lesgeven in gebarentaal bezig. Ik heb wel graag een beetje zicht op mijn toekomst, maar nu is het toch echt even afwachten. Ik ga verhuizen naar Noord-Holland, dus mocht ik op zoek moeten naar een andere baan, dan hoop ik die daar te vinden.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk