Communisten India trekken steun aan coalitie in

New Delhi. De communistische partijen in India hebben gisteren hun steun aan de regering van premier Singh ingetrokken. Ze verzetten zich tegen het akkoord met de Verenigde Staten over nucleaire samenwerking. De communistische partijen maakten hun stap bekend nadat premier Manmohan Singh een dag eerder had gezegd dat hij het nucleaire akkoord ”zeer snel” ter goedkeuring zal voorleggen aan het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen. Premier Singh deed die aankondiging in Japan, waar hij de bijeenkomst van de G8 bijwoont. Vandaag heeft hij een bilaterale ontmoeting met de Amerikaanse president Bush. Het linkse blok in India heeft voortdurend herhaald tegen het akkoord te zijn. India zou zijn onafhankelijkheid verliezen en het zou zich onderwerpen aan de strategische belangen van de VS, wat Singh ontkent. De stap van de communistische partijen betekent dat de brede regeringscoalitie onder leiding van de Congrespartij nu haar parlementaire meerderheid kwijt is. Waarschijnlijk volgt nu een vertrouwensstemming in het parlement.