Bunker gesloopt zonder tekening

Het sloopbedrijf Jowenko Explosieve Demolitie dat maandagavond een bunker in Bilthoven opblies en veel schade veroorzaakte aan huizen en auto’s, beschikte niet over de bouwtekeningen van de bunker. Op die tekeningen staat de wapening – het ijzer – in de bunker aangegeven. De gemeente De Bilt heeft die bouwtekeningen wel. De gemeente zegt niet te weten hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Jowenko laat weten „tot aan Defensie en de Rijksgebouwendienst” gezocht en gevraagd te hebben naar tekeningen. Het sloopbedrijf heeft voorafgaand aan de sloop veel contact gehad met de gemeente. Eigenaar Danny Jowenko: „Als we die tekeningen hadden gehad, waren we heel anders te werk gegaan. Het is bijzonder belangrijk te weten waar het ijzer zit en hoe sterk het is. Daar pas je de explosieven op aan. We hebben juist op aanraden van de gemeente met peperdure diamantboren toch inzicht geprobeerd te krijgen in de wapening.”

Op basis van een ‘proefplof’ die goed verliep, dacht het sloopbedrijf dat er niets mis kon gaan met de echte explosie. Mogelijk werd de proef gedaan in een deel van de bunker waar het gewapend beton anders was. Brokstukken van de bunker uit de Koude Oorlog, soms bijna zo groot als stoeptegels, regenden na de explosie neer op huizen en auto’s in de buurt. De omvang van de schade is onbekend. Tot nu toe kwamen er zeven claims binnen bij de gemeente.