Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Anheuser stapt naar de rechter

De Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch is naar de rechter in St. Louis gestapt om zich te verweren tegen de vijandige overnameplannen door het Belgisch-Braziliaanse bierconcern InBev. Volgens Anheuser is het bod van bijna 30 miljard euro dat InBev maandag direct doorspeelde naar de aandeelhouders van Anheuser-Busch illegaal en „gebaseerd op misleidende praktijken”.

In de aanklacht wijst Anheuser-Busch er onder meer op dat InBev het bestaan van zijn Cubaanse dochteronderneming Bucanero heeft verzwegen. InBev beloofde als onderdeel van de deal St. Louis tot hoofdkwartier van de Noord-Amerikaanse activiteiten te maken. Maar volgens de Amerikaanse wet is het verboden handel te drijven met Cuba, voeren de juristen van Anheuser-Busch aan, en dus is deze toezegging een loze belofte.

De pijlen van Anheuser-Busch richten zich ook op de financiering. „Gegeven de huidige status op de kredietmarkt zijn er geen financiers die InBev zonder voorwaarden een lening van de benodigde 40 miljard dollar zouden verstrekken.” En juist die voorwaarden zouden de belofte van InBev om geen Amerikaanse brouwerijen te sluiten of niet veel personeel te ontslaan in gevaar kunnen brengen.

Anheuser-Busch eist dat InBev zijn overnamepogingen staakt totdat er opheldering is gekomen op deze punten. De Amerikanen willen zo de poging van InBev dwarsbomen om het huidige bestuur van Anheuser-Busch weg te laten stemmen door de aandeelhouders en er zelf een nieuw bestuur voor in de plaats te zetten dat welwillender zou staan tegenover een overname door InBev.

InBev wil desgevraagd niet inhoudelijk reageren.