A-typische triphopper zweeft door alle genres

cd van de week Tricky: Knowle West Boy Domino ***** cd pop Tricky:Knowle West Boy *****

cd van de week

Tricky: Knowle West Boy

Domino *****

2008 is een goed jaar voor de triphop-generatie. De muzikanten uit Bristol die halverwege de jaren negentig triphop (atmosferische hiphop) uitvonden, maken, na jaren afwezigheid, een comeback. Eerder dit jaar verraste Portishead met zijn cd Third die het triphop-idioom een grote stap vooruit hielp, binnenkort verschijnt een nieuwe cd van Massive Attack, en nu is het muzikant Tricky die laat horen dat hij meer kan dan liedjes componeren voor tv-series als CSI en The L Word. Tricky loopt nog altijd vooraan bij het ontwikkelen van vernieuwende klanken.

Adrian Thaws alias Tricky was altijd de minst typische ‘triphopper’. Hij hield ook van rock (met Red Hot Chili Pepper John Frusciante), gebruikte zwaar vervormde elektronica en zocht voor iedere plaat vrouwelijke co-zangeressen (zoals Björk en PJ Harvey). Opvallend aan zijn eerste cd in vijf jaar, Knowle west boy, is de kaalslag. Op eerdere platen had Tricky zijn nummers volgestopt met geluidsflarden, nu is iedere klank effectief als een zweepslag. Met steeds de hese stem van zangeres Lubna.

Zijn geest zweeft nog altijd vrijelijk door de muzikale genres: een rocksong C’Mon baby, een dreigend, MIA-achtig strijdlied met zwoegende drumbeat Veronika, een bluesachtig nummer Puppy boy – maar allemaal klinken ze streng en uitgekleed. Want Tricky laat de romantiek niet toe. Volgens hem is romantiek een verlaten autokerkhof, waar een man een vrouw hun ruzie uitvechten.

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl/muziek

    • Hester Carvalho