‘400 opstandelingen gedood in Helmand’

Amerikaanse mariniers hebben in de afgelopen twee maanden vierhonderd opstandelingen gedood in en rond het stadje Garmser in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. Dat heeft de Amerikaanse kolonel Peter Petronzio gezegd, op basis van cijfers van de gouverneur van Helmand.

Eind april trokken 2.200 mariniers naar Garmser om er Talibaan en andere opstandelingen te verdrijven. Volgens Petronzio gebruiken de Talibaan het stadje voor de smokkel van wapens vanuit Pakistan. Ook speelt het een rol in de productie van en handel in opium. Na maanden van vechten is het gebied nog niet veilig.

In buurprovincie Uruzgan is gisteren een Australische commando omgekomen door een bermbom. Twee andere Australiërs en een derde buitenlandse militair, wiens nationaliteit niet is vrijgegeven, raakten ernstig gewond. De Australiërs werken in Uruzgan samen met Nederlandse militairen.

Een woordvoerder van president Karzai herhaalde vandaag de beschuldiging dat de Pakistaanse geheime dienst ISI verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag op de Indiase ambassade in Kabul, maandag. „De verfijning van deze aanval, het gebruikte materiaal en het doelwit zijn kenmerkend voor een zekere inlichtingendienst die in het verleden vergelijkbare terroristische aanvallen heeft uitgevoerd in Afghanistan. We hebben voldoende bewijs om dat te zeggen”, aldus de woordvoerder. De zelfmoordaanslag was de grootste in Kabul sinds de verdrijving van het Talibaan-regime. Afghanistan heeft de ISI eerder beschuldigd van de aanslag op Karzai in april. (AP, Reuters)