Wassen Hitler weer in museum

Het wassen beeld van Adolf Hitler dat dit weekeinde werd onthoofd bij de opening van de vestiging van Madame Tussauds in Berlijn, wordt na reparatie weer tentoongesteld. Dat heeft het museum gisteren laten weten. De 41-jarige ‘beul’ die gedurende het vooronderzoek op vrije voeten is gesteld, zei tegen de Duitse krant Bild am Sonntag dat hij Hitlers hoofd van zijn romp heeft getrokken om een weddenschap te winnen. Het Hitlerbeeld ontketende een storm van protest in Duitsland, waar het publiek tentoonstellen van nazisymbolen en -memorabilia doorgaans verboden is. Critici vinden het beeld onsmakelijk en sommigen vrezen dat het neonazi’s aantrekt. De reparatie van het 200.000 euro kostende beeld kan nog weken duren. Het museum overweegt een glazen of plastic wand te plaatsen om een tweede aanval op het beeld te voorkomen. (AP, Reuters)