Rotterdamse amazones vol verhalen en dromen

Kunstenaarsduo Mamamess domineert het straatbeeld in Rotterdam met reuzenaffiches van jonge vrouwen. „Met hun ego’s en dromen maken ze deel uit van de stad.”

Foto van kleding ontwerpster/sociaal werkster Özlem, aan het Boomgaardhof tussen de Oude Binnenweg en Blaak. Foto Mamamess Mamamess

Rotterdammers hebben ze zeker al gezien: Dorina, Emma, Özlem, Kimi of Patricia. Twaalf Rotterdamse vrouwen tussen de 15 en 30 jaar domineren deze maand met een huizenhoog portret het Rotterdamse straatbeeld. Als stadse amazones staan ze op elektriciteitshuisjes, op ramen en gevels. Ze zijn moeder, ontwerpster of sociaal werkster; allen hebben ze hun eigen passies en problemen, hun eigen liefdes en leed. Deze maand zijn ze zichtbaar in Rotterdam, waar ze andere stadsbewoners deelgenoot maken van hun levens – niet alleen door middel van de portretten, ook met hun levensverhalen, die te lezen zijn op internet.

Say My Name Rotterdam (SMNR) heet dit project van kunstenaarsduo Mamamess. De foto’s hangen in de stad in het kader van La City: de ‘maand van de vrouw’. Rotterdam profileert zich gedurende een maand met allerlei festiviteiten als ‘feminiene’ stad.

Kunstenaarsduo Mamamess bestaat uit de Israëlische Nirit Peled (35) en de Nederlander Dave Hemmingway (35). Beide kunstenaars zijn al jaren actief in de hiphopscene, waar graffiti en het ‘plakken’ van posters en stickers deel uitmaken van een – illegale – ‘urban’ kunstvorm. „Eigenlijk zijn deze enorme foto’s een vorm van architecturale graffiti”, vertelt Nirit Peled. „Bij graffiti speelt het opeisen van territorium met een publieke identiteit ook een grote rol; denk maar aan de tags (gespoten handtekeningen) op de meest onmogelijke plekken in de stad. Met SMNR hebben we hetzelfde willen bereiken: aandacht vragen voor deze jonge vrouwen met hun inspirerende verhalen en respect vragen voor wie ze zijn. Het zijn vrouwen die we allemaal in het straatbeeld tegenkomen, en die met hun verschillende ego’s deel uitmaken van de stad.”

Say My Name Rotterdam maakt deel uit van een groter, mondiaal project. Peled en Hemmingway hebben deze vorm eerder toegepast in Afrika en de Verenigde Staten. „Ondanks de lokale verschillen zijn de levensvragen hetzelfde. Het zijn jonge vrouwen op een keerpunt in hun leven. Ze hebben een drive om te veranderen, om hogerop te komen; ze zitten vol energie en dromen.”

Hoewel de gefotografeerde vrouwen een uiteenlopende etnische of culturele achtergrond hebben, hebben Peled en Hemmingway ze niet om die reden geselecteerd. „Wat dat betreft ben ik ‘colourblind’”, zegt Peled. „Wat mij interesseert is hoe deze vrouwen problemen overwinnen, en gericht zijn op de toekomst.”

Overzichtstentoonstelling in Centrum Beeldende Kunst R’dam tot 20 juli, Nieuwe Binnenweg 75. Di t/m zo. 12-17 u. Toegang gratis.

Meer foto’s op nrc.nl/kunst. Levensverhalen op: www.saymyname.org/smnr

    • Paula van Akkeren