Rijk land vol arme Mongolen

In Mongolië sloeg vorige week de vlam in de pan. Ordetroepen grepen hard in.

Ook in dit anders zo rustige land woedt een felle strijd om grondstoffen.

Mongolen verzamelen spullen op een vuilnisbelt om die in de hoofdstad Ulan Bator te verkopen. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY: Mongolia-protest-vote-poverty-unemployment by Marianne Barriaux This picture taken on July 4, 2008 shows a woman and a young girl ride on a horse cart as they make their way through the rubbish pit in Ulan Bator. Tmujiin Bayaraa came to Ulan Bator from the countryside for a better life but found herself selling discarded materials from a festering rubbish pit in Mongolia's capital to make ends meet. In just a few years, the number of people scavenging through the waste, earning two dollars a day, had grown to around 600 from 200. AFP PHOTO/TEH Eng Koon AFP

De rust is teruggekeerd in de straten van Ulan Bator, de hoofdstad van het democratische lichtpunt in Centraal-Azië, Mongolië. Vorige week sloegen ordetroepen daar hardhandig protesten neer die uitbraken na de parlementsverkiezingen. Inmiddels zijn ze uit het straatbeeld verdwenen. Het in brand gestoken hoofdkantoor van de regeringspartij MPRP, de voormalige communistische partij, is schoongeveegd. De noodtoestand die vorige week werd uitgeroepen – de eerste in de geschiedenis van Mongolië sinds het in 1990 brak met het communisme – is zaterdag weer opgeheven.

Maar een einde aan de politieke onrust is nog niet in zicht. De belangrijkste partij, de Democratische Partij (DP), stond aan de basis van de protesten met beschuldigingen van stemfraude – hoewel internationale waarnemers zeiden dat de verkiezingen eerlijk waren verlopen. En het is onwaarschijnlijk dat de DP genoegen zal nemen met de uitslag die naar verwachting later deze week bekend zal worden gemaakt. Zo dreigt een politieke impasse in een land waar, als een van de weinige staten in Centraal-Azië, na de val van het communisme geen autocratische leider aan de macht kwam, en dat als lichtend voorbeeld diende voor de democratie in de regio.

De achtergrond van de crisis heeft alles te maken met voorgestelde wetgeving die de verdeling van winsten uit de grondstoffensector moet reguleren. Mongolië beschikt over een grote rijkdom aan grondstoffen en de Democratische Partij wil de winning ervan goeddeels privatiseren. De voormalige communisten van de MPRP zijn juist voorstander van (gedeeltelijke) nationalisatie. Volgens voorlopige uitslagen heeft de partij een ruime meerderheid behaald bij de verkiezingen.

De discussie wordt verder gevoed door onvrede onder de bevolking over de verdeling van welvaart. Ondanks de succesvolle politieke hervormingen na de val van het communisme, bleef economische vooruitgang vrijwel uit in Mongolië. De monetaire ‘shocktherapie’ die het Westen adviseerde was zonder resultaat. Tien procent van de bevolking leeft nog steeds van minder dan een dollar per dag. De nomaden die het land ooit groot maakten, leven nu in de sloppenwijken aan de rand van de stad.

Met de almaar stijgende voedsel- en energieprijzen en de toenemende inflatie (afgelopen jaar 15 procent) van de laatste maanden daar nog bij, ontstond een explosieve combinatie. Burgers klaagden dat de winsten van hun grondstoffen vooral in de zakken van buitenlandse investeerders verdwijnen, en in de zakken van corruptie politici die licenties voor ontginning verdeelden.

Rusland, China en het Westen volgen de ontwikkelingen ondertussen nauwgezet. De minerale rijkdommen van Mongolië – goud en steenkolen zijn op grote schaal voorradig, de kopermijnen behoren tot de grootste ter wereld – maakt het tot een aantrekkelijke locatie voor kapitaalkrachtige investeerders. Bovendien heeft Mongolië grote uraniumvoorraden. Met de stijgende olieprijzen groeit de behoefte aan alternatieve energiebronnen, zoals kernenergie. Mongolië is een nieuw front geworden in de mondiale strijd om grondstoffen.

Rusland heeft in die strijd de beste kaarten. Het voorziet in negentig procent van de Mongoolse olievraag. De afgelopen maanden heeft het de prijs twee keer verhoogd. Korting kan wel, zegt het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, maar daar moet wel wat tegenover staan. Ook heeft Rusland grote belangen in de transportsector en de mijnbouw. Oud-president Poetin beloofde tijdens een ontmoeting met de Mongoolse premier in april de handel tussen de twee landen op te schroeven met 1 miljard dollar.

Ook China staat er goed voor: het is een belangrijke handelspartner. En Mongolië, dat door land is ingesloten, heeft de Chinese havens nodig voor export van grondstoffen.

Alleen het Westen lijkt naast de prijzen te grijpen. De Canadese mijnbouwer Ivanhoe wil investeren in een grote goud- en kopermijn maar loopt vast in de bureaucratie.

    • Chris Hensen