Reisopera wil meer subsidie

Musea en instellingen op het gebied van muziek en dans willen 18 miljoen euro extra van OCW. Dat blijkt uit de aanvragen die de organisaties hebben ingediend bij minister Plasterk (Cultuur, PvdA).

Het gaat om instellingen die een langdurige subsidie krijgen en dus niet iedere vier jaar via de Raad voor Cultuur geld moeten vragen. Die ‘langdurigen’ zijn verzekerd van geld, maar het bedrag moet iedere vier jaar worden vastgesteld. Het ministerie maakt op Prinsjesdag een besluit bekend. Het extra bedrag komt boven de 25 miljoen die de Raad voor Cultuur nog van Plasterk verlangd.

De rijksgesubsidieerde musea – een kleine dertig van het Van Gogh en Mauritshuis tot Zuiderzeemuseum en Muiderslot – willen in totaal zo’n 10 miljoen meer aan exploitatie subsidies dan de 143 miljoen die ze nu jaarlijks krijgen. De musea hebben bovendien geld voor andere doelen gevraagd.

Bij muziek en dans willen de instellingen volgens het ministerie de extra 8,2 miljoen gebruiken voor zaken als „uitbreiding van activiteiten, artistieke vernieuwing, salarissen, versterking organisatie, uitbreiding tableau”. Het Koninklijk Concertgebouworkest vraagt 2,4 miljoen extra per jaar boven de huidige 4 miljoen. De Nationale Reisopera 1,7 miljoen nu 7,8 miljoen). Financieel directeur Theo Oosterhuis zegt dat het handhaven van de huidige vijf producties per jaar anders moeilijk wordt. „En we willen groeien naar zes tot zeven per jaar.”

Het Orkest van het Oosten heeft als enige iets (150.000 euro) minder gevraagd dan de huidige 5,2 miljoen. In totaal krijgen de instellingen nu 98 miljoen per jaar.