Regeringscrisis in Wenen, waarschijnlijk snel verkiezingen

ROTTERDAM. De conservatieve Oostenrijkse regeringspartij -VP heeft aangekondigd de regeringscoalitie, te zullen verlaten. Directe aanleiding is onenigheid tussen conservatieven en sociaal-democraten over de EU- politiek van de regering. -VP-partijleider en vicekanselier Wilhelm Molterer zei gisteren op een persconferentie dat hij geen vertrouwen meer heeft in de `grote coalitie` van conservatieven en sociaal-democraten. Hij zal aandringen op vervroegde verkiezingen die ”zo snel mogelijk” - wellicht in september - moeten plaatsvinden. Vorige week verraste de sociaal-democratische bondskanselier Gusenbauer zijn conservatieve coalitiepartner met een pleidooi voor een referendum over een wijziging van het Verdrag van Lissabon. Dit leidde bij de -VP tot grote verontwaardiging. Het incident volgde op een ruzie over een parlementaire enquête naar de ontvoering van Natascha Kampusch, het meisje dat acht jaar in een Weense kelder gevangen zat. De -VP voelde niets voor zo`n enquête, omdat die vooral schadelijk zou kunnen zijn voor haar minister van Binnenlandse Zaken.